Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Kako će glasati vaši susjedi? Grabar-Kitarović Dalmacija, Škori Slavonija. Najveća bitka vodi se za Zagreb!

Kako će glasati vaši susjedi? Grabar-Kitarović Dalmacija, Škori Slavonija. Najveća bitka vodi se za Zagreb!
PIXSELL

Otkrivamo koliku potporu predsjednički kandidati imaju po regijama

Ekskluzivno istraživanje Promocije Plus koje je RTL objavio ovog tjedna pokazalo je da nas u prvom krugu iduće nedjelje čeka najneizvjesniji prvi krug predsjedničkih izbora u povijesti Hrvatske.

Prema tom istraživanju, Kolindu Grabar-Kitarović bira 26,8 posto ispitanika, Zorana Milanovića 25,4 posto, Miroslava Škoru 21 posto dok se Mislav Kolakušić udaljio  od vodećeg trojca. Ipak, nezanemarivih 10,6 posto ispitanika njega želi za predsjednika. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rezultati istraživanja po regijama, koje objavljujemo danas, pokazuju da je aktualna predsjednica i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović vodeća u Dalmaciji i Središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, kandidat SDP-a Zoran Milanović u zagrebačkog regiji, Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Istri i Primorju, a Miroslav Škoro u Slavoniji. 

VEZANI ČLANCI

Dalmacija

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dalmaciji je u velikoj prednosti nad protukandidatima. Ona ima potporu od 33,9 posto, dok su Zoran Milanović i Miroslav Škoro izjednačeni na 19,8 posto. 

Milanović, Grabar-Kitarović, Škoro

Četvrti je nezavisni kandidat Mislav Kolakušić s potporom od 12,3 posto. Od ostalih sedam kandidata jedino Ivan Pernar s 3,1 posto bilježi potporu veću od 1 posto u najjužnijoj hrvatskoj regiji koja u ovom istraživanju obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.  8,3 posto ispitanika još se nije odlučilo za koga će glasati.  

Istra i Primorje

U Istri i Primorju situacija između dva vodeća kandidata je potpuno suprotna od potpore koju dobivaju u Dalmaciji. 38,5 posto ispitanika iz Istarske i Primorsko-goranske županije podržava Zorana Milanovića, na drugom je mjestu Kolinda Grabar-Kitarović s 12,9 posto potpore. 

Treći je nezavisni kandidat Miroslav Škoro s 10,4 posto. Iznenađujuće, na četvrtom mjestu je Dalija Orešković s 8,6 posto, dok Mislav Kolakušić ima 7,8 posto glasova. Dario Juričan u Istri i Primorju ima potporu od 6,7 posto, a HSLS-ov Dejan Kovač 3,4 posto glasova. Uz podosta različite rezultate od ostatka Hrvatske, u Istri i Primorju je još uvijek velik broj neodlučnih birača, njih čak 10,4 posto. 

Slavonija

Slavonija je jedina regija u kojoj je Miroslav Škoro na vrhu po potpori glasača. No, tu će žestoku borbu voditi s Grabar-Kitarović koja mu "puše za vratom" s 30,4 posto potpore. 

Na trećem mjestu je Zoran Milanović s 20,2 posto dok četvrtog Mislava Kolakušića podržava 7,8 posto birača. Iznad 1 posto u pet slavonskih županija su i Anto Đapić (1,6 posto), Dalija Orešković (1,5 posto) i Ivan Pernar (1,4 posto). U Slavoniji se bilježi najmanji broj neodlučnih birača u odnosu na ostale regije, njih samo 5,5 posto.  

Središnja i Gorska Hrvatska

Središnja i Gorska Hrvatska, koja u ovom istraživanju obuhvaća Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Ličko-senjsku županiju, regija je u kojoj Grabar-Kitarović ima najveću potporu u odnosu na druge regije i najveću prednost ispred protukandidata s 41,4 posto podrške. 

Na drugom mjestu je Zoran Milanović s 24,3 posto i Miroslav Škoro s 21,1 posto. U Središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj četvrti Kolakušić ima 3,9 posto, a jedan posto još prelaze i Katarina Peović (1,6 posto) i Dejan Kovač (1,2 posto). Neodlučnih je 6,5 posto.  

Sjeverozapadna Hrvatska

Zoran Milanović s 34,8 posto uvjerljivo vodi u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Čak 13 postotnih bodova manje, odnosno 21,4 posto ima Kolinda Grabar-Kitarović dok je u ovoj regiji na trećem mjestu Mislav Kolakušić sa 17,3 posto. Četvrti Škoro u ovoj regiji ima podršku 13,2 posto ispitanika. 

U regiji koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorska županiju 1 posto prelaze i Ivan Pernar (1,9 posto) te Dejan Kovač i Nedjeljko Babić s 1,4 posto. U ovoj regiji neodlučnih ispitanika je 7,7 posto. 

Zagrebačka regija

Najizjednačeniji rezultat istraživanja zabilježen je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji gdje su tri favorita gotovo izjednačena i očito će se ovdje voditi nemilosrdna borba za svaki glas.

U blagom vodstvu je Zoran Milanović s 23,1 posto potpore, iza njega je Miroslav Škoro s 21,3 posto, a tek na trećem mjestu je Kolinda Grabar-Kitarović s 20,8 posto. Četvrtog Mislava Kolakušića u Zagrebu i okolici podržava 9,7 posto ispitanika, Dalija Orešković dobiva 6 posto, Dejan Kovač 3,4 posto, Ivan Pernar 2,8 posto, a Katarina Peović 2,2 posto glasova. 

U glavnom gradu i županiji veliki je broj glasača, a čak se 9,7 posto ispitanika izjasnilo kao neodlučni pa je moguće da će se strategije izbornih timova u posljednjim danima prije izbora usredotočiti baš na Zagreb i okolicu. 

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 5. do 9. prosinca 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku za rezultate za cijelu Hrvatsku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!