Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

uvrede na sve strane

Omalovažavanje kandidatkinja: Pravobraniteljica reagirala zbog seksističkih ispada u kampanji

Omalovažavanje kandidatkinja: Pravobraniteljica reagirala zbog seksističkih ispada u kampanji
Patrik Macek/PIXSELL

Pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba

Pravobraniteljica za ravnospravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na obračune predsjedničkih kandidata u kojima se, kako navodi upriopćenju, pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma.

''Pravobraniteljica ovim putem još jednom podsjeća sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji na važnost izbora načina komunikacije kojem pribjegavaju i izraza koje koriste. To se pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjećamo da smo odmah po stupanju na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske (NN 112/19) 21. studenoga objavili javno priopćenje vezano za poštivanje načela ravnopravnosti spolova u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 2019., u kojem smo ukazali upravo na potrebu dostojanstvenog načina komunikacije kojima se poštuju standardi civilizirane retorike u skladu sa suvremenim antidiskriminacijskim normativima. U skladu s time, Pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba, pri čemu je poželjno generalno se oslanjati na konstruktivne komunikacijske obrasce, umjesto na one destruktivne koji za jedini cilj imaju poniziti i omalovažiti političkog oponenta'' stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Podsjetimo Zajednica žena HDZ-a ''Katarina Zrinski'' optužile su Miroslava Škoru za seksizam zbog izjave da mu je "predsjednica bila u ormaru". Poručile su da je time uvrijedio ne samo predsjednicu RH već cijeli ženski rod.

''Škoro je nakon ovoga vulgarnog izgreda izgubio svako pravo da ga se naziva 'gospodinom'. U nedostatku argumenta i programa pokušao je predsjednicu diskreditirati na temelju spola, no time je - na vlastitu žalost - samo demonstrirao svoje prostaštvo, primitivizam, iskompleksiranost i manjak osnovne kulture", stoji u priopćenju.

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!