Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.
Sučeljavanje

U RTL Duelu frcale iskre: Niz podmetanja i međusobnih optužbi Milanovića i Grabar-Kitarović

Urednica RTL Duela bila je Ana Bulić, a sučeljavanje su vodili Damira Gregoret i Ivan Vrdoljak

 

 

Na RTL-u je u ponedjeljak navečer održano prvo izravno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović uoči drugoga kruga predsjedničkih izbora.

Kandidati su imali jednak pristup te kroz pet tematskih cjelina priliku da u roku od 60 sekundi daju odgovor na određeno pitanje, nakon čega su imali mogućnost replike i replike na repliku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Urednica RTL Duela bila je Ana Bulić, a sučeljavanje su vodili Damira Gregoret i Ivan Vrdoljak

Učitaj nove događaje ()

Grabar-Kitarović: Poštovane hrvatske državljanke i državljani molim vas da petog siječnja izađete na izbore i zaokružite broj dva, ispred imena Kolinda Grabar-Kitarović. Bila sam pet godina vaša predsjednica, stajala uz vas, kritizirala kada je bilo potrebno, pohvalila kada je to bilo odgovarajuće. Ali moja kritika je uvijek bila praćena konkretnim prijedlozima i rješenjima. Okupljala sam hrvatske stručnjake, Hrvatska danas ima bolje makroekonosmke pokazatelje u svemu nego 2015. ali nisam zadovoljna jer Hrvatska može i mora bolje.

Milanović: Hvala na strpljenju u ovoj emisiji i u kampanji koja je bila duga, žestoka, nadam se ne uvredljiva, ne osobna. Poručujem da ću biti vaš predsjednik i da ću jednu zapuštenu dužnost dići na drugu razinu. Ratovi su gotovi, zadnjega je pobjednik hrvatska država, Hrvatska Republika. Ali mi moramo dalje, moramo se boriti za svoje mjesto u Europi, da budemo mala fleksibilna, sretna država, svih građana jednakih pred zakonom. Taj osjećaj u Hrvatskoj trenutno ne postoji. Bez pretenzija, ovo smatram borbom za hrvatsu dušu i duh i na tim krilima vjerujem u pobjedu. Izađite, dajte mi povjerenje, neću vas razočarati.

Kratko i jasno


Gospodine Milanoviću, vidite li Davora Bernardića kao premijera iduće godine?

Milanović: Mislim da ima šanse, bit će sad ogromna očekivana od njega.

Gospođo Grabar-Kitarović, prije parlamentarnih izbora su unutarstranački u HDZ-u. Andrej Plenković ili promjena?

Grabar-Kitarović: Neću se miješati u unutarstranačku politiku. Ja sam predsjednica.

Da ste u to vrijeme bili zastupnica HDZ-a, biste li digli ruku za Istanbulsku konvenciju?

Grabar-Kitarović: Teško je s da ili ne. Tada sam rekla da sve ono što dijeli narod nije dobro i da sam ja za okupljanje a ne za dijeljenje. Ne vidim da se nešto drastično dogodilo u međuvremenu. Pročitala sam Konvenciju i uglavnom je sve to već u našim zakonima.

Zašto Konvenciju nije ratificirala SDP-ova Vlada?

Milanović: Jer se branili šatorom i frankom, većim stvarima. 

Hipotetska situacija: u obilasku ste BiH i sretnete Zdravka Mamića. Kako biste reagirali?

Grabar-Kitarović: Rekla bih mu da dođe u Hrvatsku i suoči se s pravosuđem.

Milanović: Vjerojatno bih se rukovao, ali ne bih rekao ništa. Zna se što ja mislim o tome. Trebao se vratiti.

Što ćete raditi ako izgubite na izborima?

Milanović: Neću izgubiti. Ja sam prokazan kao čovjek puna novaca, ali to naravno nije istina. Ja sam rekao s kim sam radio, ali vitez Reiner i predsjednik Jandroković stalno lažu.

Grabar-Kitarović: Pobijedit ću.

Gospodine Milanoviću, vaši kritičari kažu da ste kao premijer više vremena provodili u jednom restoranu, nego u Banskim dvorima.

Milanović: Nisam. To dolazi od jedne od meni bliskih osoba čijih sam se usluga u jednom trenutku morao riješiti. To je ružno, ali lako provjerljivo. Najviše sam provodio u uredu. Ali ured nije jedino mjesto, premijer si 24 sata. Zemlja je bila pred raspadom, onda su mi uletjeli i šatoraši... I onda sam uveu Hrvatsku u Europsku uniju. Ali ne samo ja, neću to svojatati.

Grabar-Kitarović: Niste vi uveli, već vam je to upalo u krilo, sve je odrađeno prije vašeg mandata. Vi ste smao doečkali samo taj ulazak, a koliko ja znam vi ste i pokušali usporiti potpisivanje ugovora o pristupanj.

Milanović: Usporiti? Otkud vam to? Kao predsjednica i državnica morate imati određenu razinu diskrecije, kao da ja kažem da sam vas vidio u nepriličnoj situaciji, negdje za stolom.... Ne može se tako razgovarati. Na što da repliciram? Tako se ne ponaša?

Gospođo Grabar-Kitarović, mnogi su vam zamjerali pjevanje i odlaske na tribine. Biste li isto nastavili?

Grabar-Kitarović: Odogovorila sam već više puta na to pitanje. Mislim da je u politici najbitnija vjerodostojnost, autentičnost. Imam stav o svim pitanjima. Pjevat ću i dalje sa svojim narodom. Ponašat ću se kao normalna, pristupačna osoba kojoj svatko može pristupiti na ulici. To mi najviše pomaže ostati na zemlji, sušati probleme ili što činiti za ljude.

Milanović: Nemam ništa protiv pjevanja ni navijanja, ali ja ne bih tako.

Gospođo Grabar-Kitarović, u prvom ste krugu izgubili gotovo cijelu Slavoniju, oni su birali Škoru, a danas je poručio svojim biračima da glasaju po savjesti, a on će napisati i zaokružiti broj tri - hrvatski narod. Kako mislite pridobiti njegove birače?

Grabar-Kitarović: Ne dijelim birače na Škorine niti lijeve niti desne, sve su to hrvatski birači i tražim povjerenje većine svojim programom. Ja isto tako stojim uz stav koji je počelo Ustava, da vast proizlazi iz naroda i da pripada narodu i zbog toga sam provela a pet godina u razgovoru s narodom kako bih se upoznala s istinskim problemima s kojima žive ljudi. I vama sam kao premijeru slala izvještaje s terena.

Milanović: Narod i teren, to su ti termini. Škoru su gazili dušmanski u kamanji, sad love njegove birače. Ne želim se u to miješati.

Grabar-Kitarović: Predsjednik se mora brinuti i o poštivanju Ustava, što sam dosad i radila. I kad ste se htjeli zabarikadirati u Banske dvore. Tad ste kršili Ustav.

Gospodine Milanoviću, mislite li realno da možete privući Škorine birače.

Milanović: Privlačim ih kao čovjek, ako uspijem u tome. Ne želim ljude dijeliti kao što su to radili HDZ i Grabar-Kitarović cijelo vrijeme. Što se tiče konzultacija na Pantovčaku, to što je 2015. s Petrovom Grabar-Kitarović izvela je mali puč, operetni. Ne znam što se dogodilo. Prekšrili ste Ustav u svakoj normi. Natjerali ste čak i karamarka da prihvati tipa koji ne zna hrvatski jezik. Taj puč su možda Vaso ili Karamrko učinili jer ste i njega prevarili tu. Sve krivo ste radili, to je bilo nasilničko ponašanje.

Grabar-Kitarović: Ne, bila sam realna i korektna. Tamo gdje je Ustav nedorečen sam se konzultirala s ustavnim stručnjacima iz cijele zemlje. I nikakav ustavnim puč nisam pripremala. Taj dan, kad je Karamarko donio 76 potpisa, rekli stemi da mogu osnovati svoju Vladu i biti državnica ili dati mandat ili mu biti marioneta.

Milanović: I gdje je tu puč? Vi ste htjeli pod svaku cjenu htjeli sprčkati. Vi ste izveli državni udar. Operetni, naravno. Morate Ustav poznavati i bez Šeksovih nećaka. Ustav nije molekularna biologija. Osobno sam pisao neke odredbe i bar to razmijem. V ste umjesto da date vremena da se formira Vlada, vi ste organizirali svoju privatnu vladu nazivali ljude okolo, nudili im funkcije, to je neustavno ponašanje.

Grabar-Kitarović: Sjećate l ise vi nestrpljivosti hrvatskog naroda?

Milanović: Tko ste vi da govorite u ime cijelog?

Grabar-Kitarović: Predsjednica Republike Hrvatske.

Milanović: Eto, ja nemam tu hrabrost da kažem da ogovorim u ime cijelog naroda.

Demografija

Grabar-Kitarović: Veliki egzodus je počeo vašim predstečajnim nagodbama koje su bile toliko kriminalne, bacile u dužničko ropstvo niz malih i srednjih poduzetnika. Sjećam se scena kad su ljudi ležali na cesti jer nisu dali da im se ovrši jedina nekretnina.

Milanović: 2013. smo ušli u Europsku uniji i otvorila su se vrata. Nastavio se egzodus za vrijeme HDZ-a. Pred par dana je pokrenute predstečajna nagodba u Đuri Đakoviću, a pokrenula ju je Vlada. Dajte se informirajte.

Grabar-Kitarović: Bila sam u Brodu, razgovarala s ljudima koji rade tamo, prvo je pitanje plaća, a onda preuzimanje tvrtke.

Milanović: Tvrdi da je to kriminal, a nijedan primjer nismo čuli. Spašeno je tisuće radnih mjesta. Moj ministar financija je najuren iz Vlade zbog jedne sumnjive, toliko od mene o tome. Vratili smo to sudu, promijenjen je model.

Kolika je prosječna plaća, a kolika mirovina u Hrvatskoj?

Milanović: Prema 7000 kuna, mirovina 2700, 2800. Bitna je medijalna plaća, to je plaća koju prima pola i manje stanovnika, a to je oko 4500 prema 5000.

Jesmo li spremni za euro?

Grabar-Kitarović: Za euro smo bili spremni u vrijeme prve Sanaderove vlade, spremniji nego danas. Udaljili smo se, pogotovo u vrijeme vašeg mandata kada je stravično rastao javni dug. Treba provesti kampanju prema građanima, da shvate što znači euro, jer bi se moglo dogoditi da imamo otpor prema nečem korisnom.

Milanović: Još malo i Sanader će postati polubog. Daleko smo mi bili od članstva dok ste vi lovili generale po svijetu. Ostavili ste mi 65 posto javni dug. Stalno ponavljate iste neistine.

Grabar-Kitarović: Imali ste i vi svog komesara, Račana.

Milanović: Nemojte vrijeđati pokojne ljude! Nije me "parkirao" u Sabor, ovo vam ne služi na čast. Ovo je vrlo ružno, tu se radi o čovjeku koji je dramatično preminuo. Nisam bio ničiji priležnik. Zvao me da se pridružim. Nemojte ga uspoređivati sa Sanaderom.

Grabar-Kitarović: Nemojte glumiti zgroženost, ne vrijeđam Račana. Govorila sam o vama, ne o njemu.

Milanović: Bili ste štićenica i miljenica, bez HDZ-a ne biste otišli dalje od obične karijere.

Grabar-Kitarović: To je duboko podcjenjivanje svega što sam učinila u životu.

Milanović: Dogovarali ste svoj status u Washingtonu, niste u NATO primljeni po javnom natječaju, nego ste instalirani.

Grabar-Kitarović: Bila sam veleposlanica.

Gospođa Grabar-Kitarović je na skupu u Osijeku najavila da će mladi raditi za 8000 eura mjesečno. Je li to moguće?

Milanović: Nije. Moguće je za dva, tri čovjeka, ali ne sistemska mjera. Razgovarao sam nedavno s čovjekom koji ima 45 godina, gastroenterolog je u Danskoj, ima 4500 eura plaću. 8000 eura mogu imati birokrati, NATO-vci, HDZ-ovci koji se razmijenjuju. Dajmo ljudima realne perspektive, ovo je zavođenje ljudi.

Grabar-Kitarović: Žao mi je što obeshrabrujete naše ljude, držim da imamo puno talentiranih mladi. Konkretno sam razgovarala s državama poput SAD-a, Izraela, Kine... Ja tvrdim da je to moguće.

Milanović: Razgovaramo s odraslim ljudima. To je bruto i za pet ljudi.

Gospođo Grabar-Kitarović, o koliko se radnih mjesta radi i tko će se sve moći prijaviti?

Grabar-Kitarović: O tome ćemo kad dogovorimo konkretne poslove. Riječ je o Izraelu, gdje vlada još nije formirana, onda ćemo objaviti o kojim tvrtkama je riječ, no riječ je o malo većem brolju ljudi od pet.

Vanjska politika

Kolinda Grabar-Kitarović zvala je Aleksandra Vučića u Hrvatsku. Gopsodine Milanoviću, biste li i vi?

Milanović: Vučića ne bih pozvao, to je sigurno, ali na neki način raditi s tim ljudima treba. Raditi, ne se grliti, a onda 'rigati' vatru.

Grabar-Kitarović: Ja uopće ne 'rigam' vatru na gospodina Vučića, samo sam rekla da nema dalje dok ne predaju papire o nestalima.

Milanović: Vučić je dolazio ovdje, izvodio cirkus. Ja mogu s njim razgovarati o nestalima. Srbiju treba pritisnuti, no vrijeme ide, novac se vrti. Ako tu izgubimo ritam, a slabi smo HDZ-om. To je problem.

Biste li, gospođo Grabar-Kitarović, opet zvali Vučića na inauguraciju?

Grabar-Kitarović: Dok se ne riješi pitanje nestalih nema uzvratnih posjeta. Ja ga nisam vrijeđala, taj rječnik ne koristim. Je li vi razumijete da smo mi ovdje kako bismo ponudili ljudima program za idućih pet godina kao predsjednik ili predsjednica svih državljana? Zašto neprestance pričate o obračunu s HDZ-om? Ako posotji potreba za političkim obrčunom, zašto ne idete na parlamentarne izbore?

Milanović: HDZ vas je poDržao i vodi harangu i kampanju mržnje. 

Grabar-Kitarović: Uopće ne razumijem o čemu pričate, non-stop pričate o HDZ-u, to nije politika. Koliko ste vi puta, kad je riječ o utjecaju na sudstvo, kritizirali odluke Ustavnog suda...

Milanović: Ustavni sud nije sudstvo, ni to ne znate.

Treba li Hrvatska blokirati put Srbije u Europsku uniju?

Milanović: Odgovorio sam i prije, ne. Osim ako ne daju toliko razloga da nemamo drugog izbora. Ne žlim to koristiti, držati to nad zemljom koja ima nesreću da je vodi jedan ratni kabadahija. A zašto spominjem HDZ, jer je Plenković rekao da ste vi dvije ruke istok tijela. Kako da zanemarim riječi velikog vođe. Ja sam bio politički lider, a vi politička sljedbenica.

Grabar-Kitarović: Odlučila sam tada ostati u Hrvatskoj i penjati se od tajnice, veleposlanice, ministrice koja je započela pregovore i na to sam ponosna. Ja sam osoba koja dolazi iz skromne obitelji, kći mesara.

Milanović: Nemojte prodavati priče da ste iz skromne obitelji, išli ste u razred s mojim prijteljima, obitelj vam je bila dosta imućna. Otac vam je bio privatni mesar u socijalizmu. Bili ste itekako potkožena i povlaštena osoba.

Grabar-Kitarović: Moj otac da je radio u normalnoj državi, koliko je radio, bio bi milijarder. Nisam potkožena, cijeli život radila sam fizičke poslove.

Milanović: Ja isto. Moja karijera bila je dosadna, obična, bez stranke, bez mentora, a vaša politička. Nisam ja 1995., dva tjedna nakon Oluje dobio stambeni kredit za perspektivne kadrove s povlaštenim kamatama.

Grabar-Kitarović: Ne znam točno otkad je bio taj kredi. Dok sam bila u Beđu. Dobilo ga je više ljudi iz ministarstva.

Milanović: Sedam.

Grabar-Kitarović: Ne, bilo ih je više... Što se tiče distanciranosti, ponavljam opet, jeste li svjesni da kao predsjednik morate biti predsjednik svih građana?

 

Kako birate savjetnike?

Milanović: Uzimao bih najbolje. Ne polusvijet, ne kriminalce, ne ljude koji su višesturko optuženi od USKOK-a, nikad se nitko nije pokraj mene pojavio. Društvo biram cijeli život. Vodio sam Vladu koja je zemlju izvela iz krize.

Grabar-Kitarović: Marina Lovrić Merzel, Szabo, Čačić... Nemamo o čemu razgovarati. Nisam ja štitila kriminalce niti se s ikime obračunavala i spremna sam to dokazati.

Milanović: Marina Merzel je bila županica koju je birao narod, ne ja, Szabu kao gradonačelnika je birao narod, Čačić je otišao kada su mu Mađari napakirali kaznu zatvora. On nije bio član moje stranke.

Grabar-Kitarović: Ono što je u ustavnim ovlastima - vanjska politika, nacionalna sigurnost i obrana, to je dio mojega života kako sam živjela, kako sam isto tako studirala, počevši od diplomatskih akademiaj u Beču, do rada na stranim sveučilištima - Harvarda, Johns Hopkins... U Afganistanu sam bila ni ne znam koliko puta. Danas se Hrvatska brani izvana.

Grabar-Kitarović: Što se tiče Bandića, vi ste rekli da je vaš prijatelj.

Milanović: Da, izbacio sam ga iz stranke. Tko su vaši savjetnici? Koji su to ljudi? Najveća prijetnja hrvatskom sigurnosnom sustavu je gospođa Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović: Poznato je kako ste, gospodine Milanoviću, u uosobne svrhe koristili sigurnosne službe.

Zašto ste smijenili Matu Radeljića?

Grabar-Kitarović: To je završen slučaj, imam pravo mijenjati savjetnika. Nikad nisam tražila od SOA-e da bude smijenjen. To što je on dezinformirao javnost, to je druga priča.

Milanović: Ovo je ozbiljna tema na koju ona opet nije ništa odgovorila. Insinuira valjda na Linića, on je izbačen iz SDP-a, to je odbačen slučaj, ništa nije dokazano.

Gospodine Milanoviću, je li Tomislav Saucha vaš neuspjeh?

Milanović: To svakako nije moj uspjeh. Vidjet ćemo što će biti na sudu. Ako je to moja najveća kadrovska služba, a predsjednica na ovakav način se obračunava s ljudima, to pokazuje nestabilnost...

Grabar-Kitarović: Kad je riječ o meni osobno, ja sam dokazala kroz mandat dokazala da brinem za sigurnost.

Pitanje protukandidatu

Grabar-Kitarović: Zašto netko tko je bio loš premijer, a podaci se slažu da ste bili najgori, želite kandidirati za predsjednika. Mislite li se ispričati građani što ste rekli da je Hrvatska slučajna država?

Milanović: Moram birati riječi da odgovorim kulturno. Dobio sam 30 posto u prvom krugu, za razliku od ovog drugog dijela, 'hrvatskog škarta'.

Milanović: Stvarno nemam nikakvo pitanje za gospođu Grabar-Kitarović.

 

Na koga biste primijenili institut pomilavanja gospođo Grabar-Kitarović, Ive Sanadera ili Tomislava Merčepa. Oboje su u teškom zdravstvenom stanju.

Grabar-Kitarović: Treba početi od pravne pretpostavke, da jedan i drugi trebaju zatražiti pomilovanje. To je hipotetsko pitanje.

Milanović: Ne, to je stav. Vi nemate stav.

Grabar-Kitarović: Imam stav. Ne razmišljam o onome što se trenutno ne može ili ne mora napraviti

Milanović: Evo, ja ih ne bi pomilovao. Vi ne znate tko je Ivo Sanader, on vas je zaposlio.

Grabar-Kitarović: Zaposlio je i vas.

Predsjeničke ovlasti

Miroslav Škoro tražio je veće ovlasti, što biste vi?

Milanović: Treba ukinuti monarhističku, kvazibožansku instituciju pomilovanja. Vidjeli smo kako to funkcionira kad se toga primi Graba-Kitarović. To treba ukinuti. Ne želim veće ovlasti jer je to put u tiraniju. Centar vlasti mora biti u parlamentu.

Grabar-Kitarović: Ne mogu razumjeti kako ste okrenuli tu logiku, kako očekujete da vas narod bira za predsjednika na funkciju za koju ste rekli da je nepotrebna i da se ne biste kandidirali. Ovo nije kvazimonarhistička država. U proceduri je novi zakon o pomilovanjima.

Milanović: Nikad to nisam rekao, nego sam rekao da bi funkciju trebalo drugačije urediti. Okolnosti su me natjerale na kandidaturu, ova korupcija, ova razorena vlada. Pobijedite me, to je rješenje da me se riješite.

Grabar-Kitarović: Ovlasti predsjednice su dovoljne, definirane Ustavom. Kampanja nije vrijeme za rasprave o tome. Nakon izbora treba definirati neke ovlasti poput vanjske politike ili pitanje rada vlasti, odnosno institucija, do koje se razine može ići, možda neki zakon o predsjednici. Gospodine Milanoviću, ja sam apsolutno nekorumpirana osoba i voljela bih da su svi političari kao ja.

 

Poruke koje šaljete

Milanović: Kad kažete da je Hrvatska prava ili kriva to je pridjev, kad kaete normalno, to je način ponašanja. Normalno ne znači da ono koji ne glasaju za mene nenormalni. Oni koji su glasali za mene su nenormalna, kriva Hrvatska? Kakve to poruke šaljete. 

Grabar-Kitarović: Ne dijelim birače ni na moje ni na vaše, ni na Škorine ili bilo kakve. Tražim povjerenje većine birača koji će prepoznati program. Ako je vama noramlno reći da je Hrvatska slučajna država...

Milanović: I to ste izmislili. 2012. sam rekao da je razlika između određenih krajevima. Kako možete doći na ideju na premijeru predbacujete da svoju domovinu smatra slučajnom zemljom.

Grabar-Kitarović: Prava Hrvatska je ona koja nije slučajna, to je ona koja je krvlju tvorena i plaćena, u kojoj žive ljudi koji su danas ispod životnog standarda, iako smo u pet godina napravili jako puno. Prava je ona u kojoj su umirovljenici, blokirani, oni koji odlaze, djeca koja žele ostati tu, država u kojoj ćemo imati istinsku reformu obrazovanja, ona koju svi volimo i za koju želimo rast. To nije Hrvatska podjela nego okupljanja i zajedništva oko istih ciljeva.

Milanović: Nakon što ste vi i ekipa nasilnika u šatoru mjesecima trovali Hrvatsku porukama "uništimo Jugoslavene", izgovorio sam "mi ili oni". Možda imate budućnost asistenta na katedri hrvatskog jezika.

Grabar-Kitarović: Hvala, ali za svoj posao pobrinut ću se sama. Ne mogu zaboraviti da ste prolazili uz šator i niste razgovarali s braniteljima koje ste potpuno ponizili, da ste na Markov trg poslali specijalce da napada branitelje. To je Hrvatska podjela.

Milanović: Za razliku od Grabar-Kitarović razlikujem priloge načina i pridjeve. Kad kažete da je Hrvatska prava ili kriva, to je pridjev. Kad kažete normalno, to je način ponašanja. Normalno ne znači da su oni koji nisu glasali za mene nenormalni. Širite netrpeljivost i trgujete mržnjom. A što se tiče Markovog trga, tamo se šačica provokatora zabarikadirala. I nisu im tamo došli policajci, nego interventna policija.

 

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!