Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.
Peti hrvatski predsjednik

Tvornica gori, Milanović dočekan uz gromoglasan pljesak, Bernardić održao govor: 'Hrvatska je uspjela!'

Dolazak Milanovića u stožer je stigao oko 21:30

Potpuna euforija i oduševljenje u stožeru Zorana Milanovića

Prema prvim privremenim rezultatima Državnoga izbornog povjerenstva, Zoran Milanović osvojio je 52,68 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,32 posto glasova nakon 98,73 posto obrađenih biračkih mjesta.

Milanović je dobio 1.019.092 glasa, a Kolinda Grabar-Kitarović 915.481 glas, pokazuju privremeni rezultati izbora.

Milanovićevu predsjedničku kandidaturu podržalo je 13 stranaka - SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

Ključni događaji

novi događaji ()

prethodni

Učitaj nove događaje ()

Okupljeni su Zorana Milanovića dočekali uz gromoglasan pljesak.

Govor Davora Bernardića

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić stigao je u stožer, a dočekan je ovacijama. Počeo je govoriti, ali su ga prekinuli skandiranjem "Bero! Bero". U suzama je nastavio: "Hvala svima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su dali svoj glas novom predsjedniku Zoranu Milanoviću!"

"Vidim zajedništvo i vidim snagu! Ponosan sam što pripadam ovoj velikoj i važnoj obitelji koja je u službi pravednosti, jednakosti, u službi čovjeka. To je ono što su naše vrijednosti, to je ono u što mi vjerujemo, za što se mi borimo. To je ono što u konačnici mi jesmo. Ovaj danas je jedan od najljepšsih trenutaka u mojem životu. Ne izvikuje prazne i jeftine domoljubne fraze pod kojim je naš narod osiromašen, on ne zaziva prošlost jer to nas dijeli. On je predsjednik s karakterom za Hrvatsku sa stavom. Hrvatska će pod njim napraviti zaokret prema normalnom, prema boljem!", rekao je Bernardić te nastavio: "Vjerujemo u pravno i tolerantno društvo, u ono društvo koje pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije. Dragi prijatelji, danas je nada. Hrvatska je uspjela! Tko je za to zaslužan? Vi! Građani ove zemlje koji ste dali glas za promjene.

Vjerujemo u pravno i tolerantno društvo, u ono društvo koje pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije. Dragi prijatelji, danas je nada. Hrvatska je uspjela! Tko je za to zaslužan? Vi! Građani ove zemlje koji ste dali glas za promjene.

Pozivam da nastavimo našu borbu rame uz rame! Živjeli!"

"Mislim da je Zoran Milanović sebe nametnuo kao favorita hrvatskih građana, da je bio odlučan i jasan u svojim porukama. Poziv na jedinstvo zemlje. On je čovjek od riječi. Bit će predsjednih svih, a ne samo nekih", rekao nam je SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović.

U Milanovićevu stožeru ori se "Pobjeda, pobjeda".

Zoran Milanović krenuo je u pratnji supruge prema svom izbornom stožeru.

"Zadovoljan sam, rezultat je dobar, pobjeda je tijesna, ali čista. Malo ću danas štedjeti glas, biti malo s prijateljima i ići spavati", kratko je rekao Milanović.

Buduća prva dama Hrvatske rekla je da od supruga "očekuje promjenu, na bolje".

U Milanovićevu stožeru je i bivši predsjednik Republike, Stjepan Mesić, koji nam je rekao da ga rezultat ne iznenađuje.

"Ja znam kakvo je stanje u državi, znam dokle je Kolinda Grabar-Kitarović dovela svoju funkciju, previše ju je stradizirala, više niste znali što je predsjednica države, a što Nives Celziju. Ali građani su poslušali predsjednicu, ona je poslala poruku da Hrvatska zna. Hrvatska je pokazala da zna", rekao je Mesić dodavši da vjeruje da će Milanović biti izvrstan predsjednik.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac rekla je da je ključno da su birači željeli promjenu.

"Željeli su osobu koja će znati prezentirati Hrvatsku. Ljudi znaju Zorana Milanovića, znaju da nikada neće izdati hrvatske interese, da će dostojno predstavljati i građane koji nisu glasali za njega", rekla je.

Izlazne ankete prema kojima Zoran Milanović osvaja 53,22 posto glasova u specijalnoj emisiji RTL-a komentirao je bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović.

"Pričekat ćemo da sa sigurnošću možemo reći da je pobijedio, ali zasad to dobro izgleda", rekao je Kotromanović te čestitao oboje kandidata.

"Čestitao bih Zoranu Milanoviću i Kolindi Grabar-Kitarović na jednoj fajterskoj, fer i žestokoj borbi. Da nije bilo zalizanog tipa, nosača državnog cekera, bila bi to pristojna kampanja. Tu i tamo je netko iskočio iz kolosjeka. Tko god da pobijedi, mora pozivati na prestanak tih podjela. Bilo je grozno gledati da sam postao Juda jer dajem glas Zoranu Milanović, da nisam pravi domoljub. Pitam kolegu Vasu Brkića, bio sam od specijalnih postrojbi, zapovjednik u ratu, 100 bitaka... Kome moram dokazivati sad svoje hrvatstvo? Mislim da je to motiviralo ljude da izađu. Okrenimo se budućnosti, zaostajemo za tranzicijskim zemaljama", rekao je Kotromanović.

"Milanović mora biti predsjednik svih građana, ponašat se tako, štititi male građane", zaključio.

Milanovića su podržali i Reformisti Radimir Čačić.

"Uvjeren sam da je ovu razliku tešku stići. Hoće li postotak biti gore ili dolje, ne bih špekulirao, ali sam gotovo sasvim siguran da je pobjeda na strani Milanovića, da je Hrvatska odabrala europski, civilizacijski. Superioran je znanjem, inteligencijom, iskustvom... Na drugj strani je bila drugorazredna stranačka marioneta", rekao je Čačić.

"Zadovoljan sam i volio bih da take ostane. Za sada je stanje dobro. Meni je drago. Zoran je bolja varijanta, najbolja za Hrvatsku", rekao nam je bratić Zorana Milanovića, Ante Milanović.

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!