Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

ČEKAJU SE REZULTATI

Poruka DIP-a: 'Srećom, bila su samo dva incidenta, a izborna šutnja u današnje vrijeme nema smisla'

Tijekom dana građani su primali poruku u kojoj im se nudi naknada ako izaberu 'pravog' kandidata

Državno izborno povjerenstvo (DIP) zabilježilo je nekoliko situacija u kojima se kršila izborna šutnja tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora, ali i dva incidenta, rijetko viđena jer je i policija morala reagirati.

Više je o tome s predsjednikom DIP-a Đurom Sessom uoči zatvaranja birališta razgovarao naš reporter Ilija Radić.

"Srećom, bila su samo dva incidenta na 6409 biračkih mjesta pa se može reći da su izbori prošli u miru i demokratskoj atmosferi. To i jest bit izbora. Ali, jest, u Osijeku je bio incident zbog napada na članicu biračkog odbora, kao i u Zagrebu zbog napada na kandidata Zorana Milanovića. Oba slučaja su prijavljena i dalje je to stvar policije", kazao je Sessa pa se osvrnuo je li kršenje izborne šutnje objavljivati informacije o napadu na kandidata:

"Sve gdje se spominju kandidati jest kršenje izborne šutnje, a sami prosudite ima li ona u današnje vrijeme smisla."

Tijekom dana građani su primali poruku u kojoj im se nudi naknada ako izaberu "pravog" kandidata.

"Blokirali smo taj broj, ali postoje čvrste indicije da se radi o neslanoj šali i nije ono kako izgleda na prvi pogled", zaključio je Sessa.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, kad će ekskluzivno RTL objaviti izlazne ankete. Do 11:30 izlaznost je bila 18,87 posto, što je 3,12 posto više nego u prvom krugu. Do 16:30 izlaznost je bila 43,52 posto, što je 190.000 više nego u prvom krugu.

Inače, otvoreno je ukupno 6409 biračkih mjesta i osim u Hrvatskoj, predsjednika Hrvatske biralo se u još 47 država. Pravo glasa u nedjelju imalo je 3.860.000 birača, što je oko 5400 više u odnosu na prvi izborni krug 22. prosinca 2019. Također, u inozemstvu je do 16.30 glasalo 40.134 birača (28.327 u BiH, 7240 u Njemačkoj). U prvom krugu je u BiH do 16.30 glasalo 19.389 birača.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!