Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

SITUACIJA NA ISTOKU EUROPE

Der Spiegel nazvao Grabar-Kitarović populisticom? 'Ishod izbora ima veliku simboličku snagu'

Der Spiegel nazvao Grabar-Kitarović populisticom? 'Ishod izbora ima veliku simboličku snagu'
Pixsell

Populisti su pretrpjeli gubitke i na posljednjim izborima u Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj

Njemački list Der Spiegel donosi analizu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i pobjedu kandidata ljevice Zorana Milanovića smješta u kontekst okretanja leđa birača populističkim snagama u novim članicama Europske unije.

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Milanović pobijedio je na nedjeljnim izborima aktualnu predsjednicu i kandidatkinju vladajućega konzervativnog HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović s 52,7 posto prema 47,3 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovaj je izborni ishod velike simboličke snage, za Hrvatsku ali i za Europu. Ovo je signal da populisti na istoku EU više nisu na pobjedničkom pohodu", piše Spiegelov stručnjak za istočnu Europu Keno Verseck.

U članku pod nazivom "Normalno je pobijedilo" navodi kako su i na posljednjim izborima u Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj populisti pretrpjeli gubitke.

No autor istodobno upozorava kako Milanović predstavlja relativnu većinu među biračima u Hrvatskoj.

"U prvom krugu izbora je Miroslav Škoro, desničarski pjevač i kandidat okrenut protiv političkog establišmenta, osvojio gotovo četvrtinu glasova. Može se pretpostaviti da su mnogi njegovi pristaše ove nedjelje ostali kod kuće", kaže autor.

Također upozorava da Milanovića kao socijaldemokrata treba uzimati s rezervom i podsjeća na socijalno neosjetljive gospodarske reforme Milanovićeve vlade.

"Od Milanovića ne treba očekivati neko bolje suočavanje s ratnim zločinima koje je hrvatska strana počinila u posljednjem ratu", piše Verseck, ali istodobno podsjeća na Milanovićevo protivljenje diskriminaciji Srba u Hrvatskoj tako da je njegova pobjeda "dobra vijest za najveću manjinu u zemlji".

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!