Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

Iznijeli svoje mišljenje

Hrvati u Njemačkoj komentirali izbore i stanje u Hrvatskoj: 'Šteta je pametnih glavica da odlaze van'

Hrvati u Njemačkoj komentirali izbore i stanje u Hrvatskoj: 'Šteta je pametnih glavica da odlaze van'
PIXSELL/RTL

U drugom krugu pobijedila je Kolinda Grabar-Kitarović s premoćnom razlikom ispred Milanovića

Nije se glasalo samo u Hrvatskoj. Glasali su birači i u inozemstvu. Prema službenim podacima, u Njemačkoj živi oko 400.000 Hrvata. U prvom krugu glasalo je njih 8461. 

U drugom krugu izbora pristupilo je njih nešto manje, 8284. U prvom krugu u toj je državi pobjedu odnio Miroslav Škoro s 4690 glasova. U drugom krugu pobijedila je Kolinda Grabar-Kitarović s premoćnom razlikom ispred Milanovića. Dobila je 7101 glas, dok je za Zorana Milanovića glasalo 940 birača. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A evo i što su rekli Hrvati ispred Generalnog konzulata RH u Düsseldorfu za Deutsche Welle zašto su izašli na drugi krug predsjedničkih izbora. 

"Želim da se nešto promijeni. Mora se nešto promijeniti, tako da moraš birati", rekla je jedna biračica. 

"Očekujem da se poboljša stanje u državi. Vidi se da je narod jako pod stresom, da živi pod uvjetima koji ne odgovaraju europskom standardu, i želim da nam država krene na bolji put", kazao je birač. 

"Došao sam jer osjećam svoju građansku obavezu"

A jedan birač poželio je i da Hrvati ne odlaze u inozemstvo nego da ostanu doma.

"Ja želim da našoj domovini ide bolje, da nam mladi ne odlaze van i da sveukupna situacija bude bolja, sigurnija, i da nam se toliko godina poslije rata svima poboljša, da bolje živimo i da nam bude dobro", rekao je. 

"Došao sam birati zato što osjećam svoju građansku obavezu i svi bi normalni ljudi koji se trebaju boriti za hrvatski narod trebali to napraviti. Za koga će glasati, to je njihovo osobno pravo, ali mislim da je u svakom slučaju jedna i dužnost i sreća da čovjek može tako nešto učiniti", rekao je drugi Hrvat. 

"Imam slučaj u obitelji i prijateljima gdje je netko otišao u Irsku konobariti. Nemam ja ništa protiv konobara, ali šteta je takvih mladih pametnih glavica da idu van. Vratit će se jednog dana, ali to će biti pred mirovinu, tako i mi planiramo", zaključio je jedan birač.


Reci što misliš!