Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

PORUKA IZ FRANCUSKE

Plenković o suradnji s Milanovićem: 'Kad bih se vraćao na ono u kampanji, ne bismo puno surađivali'

Plenković o suradnji s Milanovićem: 'Kad bih se vraćao na ono u kampanji, ne bismo puno surađivali'
Pixsell

Politička filozofija i stavovi premijera i predsjednika podosta se razlikuju, što može stvarati probleme

Premijer Andrej Plenković stigao je u radni posjet Francuskoj te će se sutra susresti s predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi mu predstavio program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

No, prije te teme, nije mogao izbjeći temu predsjedničkih izbora i pobjede Zorana Milanovića, odnosno, poraza Kolinde Grabar-Kitarović.

Ono što budi najveći interes jest način na koji će surađivati s novoizabranim predsjednikom, ponajprije iz razloga što su se toliko sukobljavali tijekom kampanje. I ne samo zbog toga već općenito stavova koje ima Milanović o Kninu, vukovarskoj koloni i hrvatskoj vojsci u Afganistanu.

"Pričekajmo nekoliko tjedana dok ne stignu službeni rezultati izbora, ne znam ponavljaju li se izbori gdje ili ne, i dok ne preuzme predsjedničke ovlasti. Naravno da ćemo surađivati, a onaj koji je dobio povjerenje birača, mora raditi na dobrobiti hrvatskog naroda", kazao je Plenković pa nastavio:

"Mi imamo svoj program, agendu, političku filozofiju i platformu, on ima svoju... Pokušat ćemo surađivati, pronalaziti zajednički jezik i interes koji je nacionalan. Prema tome, to je što je bitno. A ono što se reklo u kampanji... Kad bih se vratio na to, ne bismo puno surađivali."

Ipak, bez obzira na te mirnije poruke, u HDZ-u se od izlaznih anketa traži dežurni krivac, ali Plenković nije htio pokazati prstom ni u koga. No, rekao je da se stranka nalazi pod konstantnim udarima i lažima.

"Mi smo kao Vlada, pa i ja osobno, stalno nultog trenutka, pod udarom laži i etiketa. Neke su došle i od budućeg predsjednika pa ih je preuzela i krajnja desnica do mjere koja preuveličava tu laž. Sve to su notorne gluposti kojih mi je preko glave", kazao je Plenković.

Inače, u Parizu će s Macronom razgovarati o Brexitu, euru, proširenju Europske unije... Posebno o statusu Sjeverne Makedonije jer Macron je stavio veto na početak pregovora te zemlje i Plenković će ga pokušati uvjeriti da se barem postavi okvirni datum njegova početka.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!