Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

TRAŽE SE KRIVCI

Nakon izlaznih anketa u stožeru Grabar-Kitarović zavladao je muk: 'Sami smo si krivi...'

Kolinda Grabar-Kitarović koja nije uspjela ponoviti uspjeh od prije pet godina i osvojiti drugi mandat

Već s prvim izlaznim anketama u stožeru HDZ-a priznat je poraz. U programu RTL-a uživo istaknuti HDZ-ovci jasno su najavili da stranku očekuju turbulencije. 

Kolinda Grabar-Kitarović koja nije uspjela ponoviti uspjeh od prije pet godina i osvojiti drugi mandat na Pantovčaku, zaključila je izbornu noć čestitkom novom predsjedniku i obećala je da ostaje u Hrvatskoj.

Kolinda Grabar-Kitarović

"Hrvatska je odlučila Zoran Milanović bit će novi predsjednik pet godina. Nemojte, nemojte. Na tome mu čestitam i želim mu svako dobro", rekla je sinoć u svom govoru Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović novih pet godina na Pantovčaku nije dobila, poruku je shvatila. 

"Očito moramo više biti među građanima, više među ljudima, moramo slušati njihov glas. Čuli smo ga. Budimo zajedno, nemojte se ideološki dijeliti, zahvaljujem i oni koji su mi dali glasi i koji nisu", kazala je. 

Kampanju ostavlja sa strane, Hrvatskoj, poručuje, treba stabilnost. 

"Pružam ruku Zoranu Milanoviću da pokažemo da ovaj prijenos vlasti može biti civiliziran da ga uputim u sve što sam radila i da se nađemo i prije službenog prijenosa vlasti", rekla je Grabar-Kitarović.

A još koji sat ranije sve je izgledalo potpuno drukčije. Vraćanje u stvarnost donijele su izlazne ankete i izazvale muk u stožeru. 

Vrh stranke i voditelj kampanje nadu su izgubili već nakon prvih rezultata

Dok su jedni čekanje kratili hranom, drugi su pjevali i dalje vjerovali u pobjedu. No, vrh stranke i voditelji kampanje nadu su izgubili već nakon prvih rezultata. 

Stožer Kolinde Grabar-Kitarović

"Izlazne ankete pokazale su da građani žele promjenu", rekao je predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković.

"Ja ovaj put želim čestitati gospodinu Milanoviću na ovim rezultatima", kazao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

"To vam je život, politika, ne možete stalno ni pobjeđivati, došlo je vrijeme je da se nove karte pomiješaju, to je normalno", rekao je voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, Ivan Anušić

Istodobno tražili su se i krivci za loš rezultat. 

"Nije nama nitko kriv sa strane, nego mi sami. Ja da sam vodio stožer, niti bi mi bio Vaso, Vasići, niti crni labudovi, niti Anušić", kazao je Ljubo Česić Rojs iz Hrvatskog generalskog zbora. 

"Očito da dio desnog biračkog tijela nije podržao koliko smo očekivali", kazao je član Predsjedništva HDZ-a Branko Bačić.

Unatoč porazu, Grabar-Kitarović je svima poželjela da slave

"Kolinda Grabar-Kitarović je nažalost platila cijenu za politiku koja se vodila u zadnje vrijeme", kazao je saborski zastupnik Miro Kovač.

Grabar-Kitarović zahvalila se premijeru Plenkoviću i stranci, a posebnu zahvalu uputila je svojoj obitelji i najavila što će dalje. 

"Tu sam da pomognem, tu sam i ostajem u Hrvatskoj. Nadam se da ćete shvatiti da idem na godišnji, nisam ga imala pet godina. Meni još preostaje završiti doktorat", rekla je. 

I unatoč porazu, svima je poželjela da se zabave i slave. 

Mnogima ipak nije bilo do slavlja, a neki poraz i dalje nisu prihvatili. Nakon petnaestak minuta stožer Grabar-Kitarović ostao je prazan.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!