Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

Tko su Milanovići?

Zoran je Sanju upoznao u novogodišnjoj noći: 'Ako je ona preživjela, ima nade za Hrvatsku'

Volio se tući i markirati s nastave, a politika ga je uvijek zanimala. Od buntovnika preko diplomata do predsjednika

Koga je Hrvatska izabrala? Volio se tući u kvartu i markirati s nastave, a politika ga je uvijek zanimala. Od buntovnika preko diplomata do predsjednika Republike. To je put Zorana Milanovića

Otac mu je bio u HDZ-u, a on u SDP-u. Od člana preko predsjednika stranke do Vlade. Suprugu Sanju upoznao je u novogodišnjoj noći i roditelji su dvoje djece.

Potpuna euforija i oduševljenje u stožeru Zorana Milanovića

Hrvatska je odlučila. Zoran Milanović peti je predsjednik Republike. 

"Ja sam propao u diplomaciji, vidjet ćemo šta će biti u politici", pričao je Zoran Milanović 8. studenog 2013. 

U politici je dogurao do vrha. Od predsjednika stranke, Vlade do države. Iako, govorio je drukčije. 

"Nisam predsjednik i nikad neću biti predsjednik Republike Hrvatske iz niza razloga jer vam moram govoriti istinu. Mogu i prešutjeti, predsjednik ne me smije lagati, ali može prešutjeti istinu", rekao je 22. travnja 2014. 

Tko je Zoran Milanović? Rođen je u Zagrebu 1966. gdje je završio Pravni fakultet. Magistrirao je na flamanskom sveučilištu u Bruxellesu, karijeru počeo u Ministarstvu vanjskih poslova. 

Od tamo odlazi u mirovnu misiju u Azerbajdžanu, a potom u Europsku uniju i NATO u Bruxellesu. Nakon smrti Ivice Račana postaje predsjednik SDP-a, poslije i Vlade. Govori engleski, francuski i ruski.

"Bit ću najbolji prijatelj Andreja Plenkovića"

Izvrstan student, dobitnik Rektorove nagrade, ali je markirao s nastave i znao se potući. Odjurio je sa sjednice Vlade jer mu je pukla cijev 2013.

To iskustvo nije značilo puno poplavljenom Rajevu Selu. Na kraju mandata nosio se s izbjegličkom krizom.

"Šaraj malo brate, šaraj malo, dakle šalji to malo gore u Mađarsku, u Rumunjsku, šalji u Hrvatsku, mi ćemo po svuda", kazao je Milanović 22. rujna 2015. 

Pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović koja je tražila njegovu ostavku. Sad će biti u Vladi sa šefom stranke čija je kandidatkinja izgubila izbore.

"Bit ću najbolji prijatelj Andreja Plenkovića dok bude premijer. To ne mislim ironično. To je dužnost predsjednika", rekao je 14. rujna 2019. 

Odustao je od arbitraže sa Slovencima, svađao se zbog izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

"Što god napravite: ne valja. Smanjite rashode: ne valja. Povećate prihode: ne valja", pričao je 19. ožujka 2014

Sanja Musić Milanović

Nova prva dama je Sanja Musić Milanović

"Mislim da ću biti prva dama na ponos, dat ću sve od sebe", rekla je supruga.

U kampanji je cijelo vrijeme bila uz supruga.

"Tu je sa mnom i moja supruga Sanja koja me trpi sve ove godine. Ako je ona preživjela mislim da ima itekako nade za nas. Živjela Hrvatska", rekao je Milanović u prosincu 2019. 

Poznata po izjavi da se skuplji kruh reže na tanje šnite

Specijalistica epidemiologije, sa stručnim timom HZJZ-a u Bruxellesu primila je nagradu s projektom Poligon za tjelesnu aktivnost učenika.

"Zapravo ono što se u svijetu promovira poznata mediteranska prehrana, na Mediteranu među dječacima ne funkcionira, naprosto je se ne konzumira", kazala je u prosincu 2018. 

Zoran Milanović

Magistrirala je na frankofonskom sveučilištu u Bruxellesu, imaju dvoje djece i upoznali su se na dočeku Nove godine. Poznata je po izjavi da se crni kruh koji je zdraviji, ali skuplji reže na tanje šnite.

Kazala je još u srpnju 2019. da se dobro nosi s javnim nastupima te da je ona uvijek zadovoljna. Uvijek zadovoljna supruga, ali nastup i govor Zorana Milanovića - nikog ne ostavlja ravnodušnim

"Vlada vodi vanjsku i ekonomsku politiku. Predsjednik Republike može doprinijeti reputaciji svoje zemlje, a može je i rušiti. Nisam ja to rekao. Ali predsjednik si isto mora nekako popuniti raspored", kazao je Milanović u listopadu 2015. 

Sad će morati popuniti svoj raspored jer predsjednik je države. 

"Zanima nas za koga bi glasao papa Franjo, ja sam uvjeren za nas", rekao je u listopadu 2015. 

Nije papa Franjo, ali jesu birači. S gotovo 105.000 glasova više. 

Reci što misliš!