Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

Analitičari za RTL:

'Grabar-Kitarović nije trebala proći u drugi krug. Tad bi se tražila 'glava' Andreja Plenkovića'

Politički analitičari za RTL objasnili su da postoji šansa da se Plenkovića zamijeni

Gosti u studiju RTL Direkta, Žarko Puhovski i Krešimir Macan objasnili su koji je to bio inicijalni plan HDZ-a, ali i kakva je sad situacija s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Inicijalni plan je bio da ona ne prođe ni u drugi krug, da ispadne u prvom krugu i odmah bi se tražila Plenkovićeva 'glava'. Plan desnice, krajnje desne ekipe u HDZ-u, oni djeluju u sinergiji. Njihva ideja je da oni mogu postiži domoljubnu koaliciju, 2.0 verziju i pomesti na izborima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sjetite se što se dogodilo s Tomislavom Karamarkom, otišao je krajnje desno i pojavio mu se MOST. Otišlo mu je 17 mandata u ponovnom izboru. Čim je praznina u centru, netko je uzme. Ako odu udesno, izgubit će na centru", rekao je politički analitičar Krešimir Macan.

Analitičar Žarko Puhovski objasnio je da je sve počelo od Vladimira Šeksa. Spomenuo je i koja je tu bila uloga Crkve te kakva je kandidatkinja bila zapravo Kolinda Grabar-Kitarović.

"Sigurno je stvar postavio na temelje koje su dalje raspravljani, Vladimir Šeks, kad je rekao da se ovdje radi o izborima za Andreja Plenkovića. Nakon toga je to svima dalo motivaciju, svi koji su bili protiv Plenkovića, ima ih puno, vidjeli su da je Kolinda Grabar-Kitarović slaba točka preko koje se može njemu raditi 'o glavi' i gotovo im je uspjelo.

"Bila je slaba kandidatkinja"

Drugo, ona je bila slaba kandidatkinja. Treće ta desnica je zapravo vezana, ne za ustaško-partizanske stvari, nego sad na striktno moralna pitanja, a to je obiteljski moral, pitanje Istanbulske konvencije i Marakeša. Njima se učinilo da se HDZ udaljava od Crkve.

Crkva je šutjela, nije se izjašnjavala za razliku od izbora prije pet godina kad je kardinal Josip Bozanić prvi put u povijesti upotrijebio predsjednik ili predsjednicu da bi znao da podržava Grabar-Kitarović. Sada nije bilo tako čisto", rekao je Puhovski.

Otkrili su i kada je izgledno da se zamijeni Plenkovića. 

"Da se desnica može prelijevati u desnicu izvan HDZ i dovesti do ujedinjevanja kandidata. Bude li jedan kandidat protiv Plenkovića, postoji šansa da ga se zamijeni. Ako ne bude, a mala je šansa da bude samo jedan, nego se oni 5 ili 6 međusobno budu u konkurenciji pojavljivali, onda za njega nema opasnosti, mislim da je to realna situacija", zaključio je Puhovski.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!