Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

Peti hrvatski predsjednik

Tko će s Milanovićem na Pantovčak i koji će mu biti prvi potezi? Ne želi ljude iz SDP-a, već stručnjake

Tko će s Milanovićem na Pantovčak i koji će mu biti prvi potezi? Ne želi ljude iz SDP-a, već stručnjake
Emica Elvedji/PIXSELL

U timu predsjednika Milanovića trebala bi biti i barem jedna žena

Kakav će Zoran Milanović biti predsjednik, uvelike će ovisiti i o tome kojim će se ljudima okružiti, koga će izabrati za svoje savjetnike, ali i koje će politike voditi, odnosno koje poteze kani poduzimati.

Tko će s Milanovićem na Pantovčak, pitanje je koje će konačni odgovor dobiti tek idućih tjedana. Do 19. veljače, kada Kolindi Grabar-Kitarović i službeno istječe mandat, novi će predsjednik svakako kompletirati svoju kadrovsku križaljku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, dobro upućeni izvori kažu kako novi predsjednik u svoj novi ured sigurno neće dovoditi ljude iz SDP-a, pa čak ni svoje bivše ministre, piše Večernji list.

Jedini je takav koji bi mogao na Pantovčak, i to kao predstojnik Ureda predsjednika, Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa koji je Milanoviću bio i šef izbornog stožera. Izvori kažu da mu je Milanović to već ponudio, ali da Miljenić konačnu odluku još nije donio. 

Sigurno je da na Pantovčak ide i Nikola Jelić, glasnogovornik kampanje, koji je Milanoviću bio glasnogovornik i u Vladi. Koga će Milanović izabrati za svoje savjetnike pitanje je koje će se rješavati tek idućih dana. Više izvora kaže kako među njima neće biti ni saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović, koji je s Milanovićem i u kumskoj vezi, niti bivši ministar obrane Ante Kotromanović, koji je sada u poslovnim vodama.

Imena savjetnika, odnosno kome će Milanović ponuditi tu dužnost i povjerenje, zasad se ne zna, ali je sigurno, doznaje Večernji list, da bi trebao imati samo nekoliko savjetnika i da će sve redom biti riječ o nestranačkim stručnjacima iz njihovih područja. Milanoviću su neki njemu bliski ljudi već sugerirali da u svom savjetničkom timu mora imati i barem jednu ženu.

Osim izbora prvih ljudi, bit će zanimljivo vidjeti i koje će prve poteze Milanović poduzeti kao predsjednik države. Izvori kažu da će, kao što je uostalom govorio i u svojim predizbornim govorima, uglavnom biti fokusiran na regiju, odnosno na susjedne zemlje.

Posebice na Sloveniju za koju je u svojim govorima više puta kazao kako je, bez obzira na otvorena pitanja, ipak najbliža partnerica Hrvatske, osobito kada je riječ o suradnji u okviru Europske unije, a što su jučer apostrofirali i svi važniji slovenski mediji u svojim izvještajima o Milanovićevoj pobjedi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!