Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

burno u stranci

Traži se krivac za poraz Grabar-Kitarović, Jandroković najavio burnu sjednicu HDZ-a: Hoće li biti sankcija?

Traži se krivac za poraz Grabar-Kitarović, Jandroković najavio burnu sjednicu HDZ-a: Hoće li biti sankcija?
Patrik Macek/PIXSELL

Gordan Jandroković nije izravno odgovorio na pitanje je li za HDZ bolje da parlamentarni izboru budu prije unutarstranačkih

Predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković potvrdio je u utorak da će Predsjedništvo HDZ-a popodne na sjednici analizirati razloge zašto nisu dobili predsjedničke izbore te ocijenio kako ta sjednica "neće biti mirna kao sjednica Predsjedništva Sabora".

"Proanalizirat ćemo što je bilo ključno da ne dobijemo ove izbore, no o tome ću prvo govoriti na sjednici Predsjedništva, a onda javno", rekao je Jandroković novinarima nakon kratke sjednice saborskog Predsjedništva na kojoj nije bilo disonantnih tonova.

HDZ-ovo Predsjedništvo neće biti mirno kao Predsjedništvo Sabora

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sjednica HDZ-ova Predsjedništva neće biti mirna kao sjednica Predsjedništva Sabora, bit će, vjerojatno, puno više rasprave, ocijenio je.

Upitan hoće li u stranci biti sankcioniranja zbog neuključivanja ili krivog uključivanja u kampanju, odgovorio je kako će se danas o tome svakako raspravljati dodajući kako ne bi bilo korektno da prije same sjednice najavi što će se događati. 

VEZANE VIJESTI:

"Očekujem da će biti različitih razmišljanja, čuli smo ih i tijekom kampanje i na sam dan objave rezultata, tako da u demokratskoj atmosferi očekujem da raspravimo sve što je važno za HDZ", naglasio je Jandroković.

"Držim se one 'u pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi', dakle politika je kao sport - ne možeš uvijek pobijediti, ali nakon što ne pobijediš treba vrlo objektivno i iskreno proanalizirati koji su stvarni razlozi i nakon toga krenuti dalje. Pred nama je još puno posla", istaknuo je.

Pojasnio je i svoju izjavu da je HDZ vodio pogrešnu politiku u drugom krugu, da se otišlo previše desno. "Smisao je moje izjave bio da je naša kampanja bila takva da je jako motivirala i birače našeg političkog suparnika", kaže Jandroković.

Sabor će odraditi mandat do kraja

"Izborne kampanje imaju svoje tehnike, svoje zakonitosti, očito je da kampanja koju smo mi vodili jest motivirala naše birače, ali još više birače našeg političkog suparnika", objasnio je.

Poručio je kako se ne boji da se zbog unutarstranačkih ambicija u HDZ-u već kod opoziva ministrice Divjak u Saboru pojavi "određeni crni labud".

"Imam dojam da će Sabor odraditi svoj mandat do kraja", odgovorio je i dometnuo da su u HDZ-u spremni na sve moguće scenarije "ako će netko od koalicijskih partnera ili pojedinaca imati neke svoje ideje, neke svoje planove".

"Spremni smo i na izbore, međutim čini mi se da ipak postoji nekakvo razumijevanje među svim protagonistima politike u Hrvatskoj da treba odraditi predsjedanje Europskom unijom, a nakon toga tako i tako dolaze parlamentarni izbori. Ali, ne isključujem ni jedan scenarij", rekao je.

Nije izravno odgovorio na pitanje je li za HDZ bolje da parlamentarni izboru budu prije unutarstranačkih. Postoji Statut HDZ-a, dužni smo držati ga se, a političke odluke će donositi nadležna stranačka tijela, kazao je.

Neće biti problema u suradnji s novim predsjednikom

Jandroković drži da neće biti problema u suradnji s novim predsjednikom države Zoranom Milanovićem, neovisno o teškim riječima u kampanji.

"Kampanja je jedno, a naša je obveza surađivati u skladu s Ustavom i zakonima. Tu nisu važni osobni odnosi, ovdje je važno odgovorno obnašanje dužnosti na koje smo izabrani, mislim da tu neće biti nikakvih problema", izjavio je.

Na pitanje čini li mu se da se Milanović proteklih godina promijenio uzvratio je kako će "o tome govoriti drugom prilikom".

Predsjednik Sabora potvrdio je da je informiran o povlačenju hrvatskih vojnika iz Iraka. On podržava tu odluku ali, dodao je, to je u nadležnosti drugih državnih tijela.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!