Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

BIVŠI PREDSJEDNIK U DIREKTU

Josipović otkrio je li ga Grabar-Kitarović ikad nazvala i oko čega se svađao s Kosor: 'Bilo je čarki'

Bivši predsjednik Ivo Josipović kroz svoja je iskustva približio odnos premijera i predsjednika

Crni labud ili jedna od nepoznanica u jednadžbi je za HDZ očito i Milan Bandić. Kolindi Grabar-Kitarović njegova podrška i nije puno pomogla.

Jer, upravo je Zagreb Zoranu Milanoviću donio pobjedu - u glavnom je gradu osvojio 74.000 glasova više od aktualne predsjednice. Biračima se nije svidjelo novopronađeno prijateljstvo gradonačelnika i predsjednice i njena obećanja o kolačima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebno u vremenu kada se čini da se svi okreću protiv njega. Utjecaj mu je, nema sumnje smanjio Dario Juričan koji je, kako je rekao Krešo Macan, stavio metu na leđa. Uz to, prvi je otkrio aferu s kućicama na adventu, baš u jeku kampanje.

Zagrebačkog gradonačelnika žestoko kritizira udružena gradska oporba, a dan prije izbora, i prvog i drugog kruga, na izbornu šutnju protiv Bandića se prosvjedovalo. A sada se čini, da je došao kraj idili s HDZ-om kojem Bandić sa svojim žetončićima drži tanku većinu.

Ministar Darko Horvat kaže da je vrijeme da ga zamijeni netko mlađi, a Bandić odgovara "Pometi pred svojim vratima."

A o svim ovim temama jako puno zna gost Direkta, nekadašnji predsjednik Ivo Josipović. On se u drugom krugu predsjedničkih izbora sučelio upravo s Bandićem, i potukao ga u Zagrebu. U drugom krugu izbora sučelio se i s Kolindom Grabar-Kitarović, ali i izgubio. Dakle, vrlo dobro zna što je kohabitacija jer u njoj je i sam živio. No, prije svega, kazao je što očekuje od novog predsjednika.

"Velika jer bez obzira na limitiranost predsjedničke funkcije, on može ozbiljno utjecati na političke procese i opću klimu u državi. Volio bih da donese prekretnicu jer društvo nije u dobrom stanju. Upozorio bih i na to da mislim kako mnogi analitičari griješe jer isticali su da je riječ o tome da birači hoće Vladu iz jedne, a predsjednika iz druge "košare". Kad se pogleda zadnja tri izborna kruga, vidi se da nije tako. Kad sam išao na izbore, na vlasti je bio HDZ, ali nakon njega nije pobijedio HDZ nego SDP. Puno je važniji faktor da se promijeni vlast. Kad sam izgubio ja, izgubio je i SDP. Tad je postojala velika ogorčenost i ja sam sasvim sigurno krivo ušao u kampanju", rekao je Josipović pa nastavio o svojoj kampanji:

"Išao sam u nju s ozbiljnim idejama i željama da se uvedu promjene, ali to nije ušlo u uho medijima ni biračima."

Otkrio je i što misli tko je kriv za poraz Grabar-Kitarović.

"Zoran Milanović nemjerljivo je bolji kandidat no Grabar-Kitarović. U tom kontekstu treba se podsjetiti i na meni potpuno neobjašnjiva i za državu ponižavajuća ponašanja gospođe predsjedice. Drugo, postoji ogorčenost vlašću, ali i tu je sukob na desnici. Ne bih rekao da je Škoro uzrok nego simptom."

Kao što je već rečeno, Josipović vjerojatno jako dobro zna što je tvrda kohabitacija jer bio je u njoj s Jadrankom Kosor u vrijeme dok se nalazila na premijerskoj poziciji. Također, Josipović može pretpostaviti i hoće li se Plenković i Milanović slagati.

"To znači sposobnost da se kohabitira, da se napravi kompromis, ali u interesu države. Ima tu puno područja na kojima ima mogućnosti za kompromise. Mislim da između njih neće biti sukoba, oba su europejci, samo s različitih političkih pozicija. Ovo oštro zaoštravanje od strane premijera reakcija prije prema svom biračkom tijelu u odnosu na poraz nego prema Milanoviću. Što se suradnje s Kosor tiče... Bili smo u fazi pregovaranja s Europskom unijom, a kao predsjednik imao sam važnu ulogu razgovarati s predsjednicima i premijerima drugih europskih država. Bilo je svađa i čarki, ali odlično smo surađivali kad gledam s distance. Svađali smo se oko veleposlanika, kadrova u oružanima snagama i oko ideoloških pitanja. Naglasio bih i da Hrvatska ne cijeni dovoljno što je gospođa Kosor učinila za europsku Hrvatsku i moram reći da bez obzira na neslaganje, uvijek je, kao i ja, imala sposobnost sjesti za stol i razgovarati."

Nekadašnji predsjednik osvrnuo se potom i na odnos s Grabar-Kitarić te je li ga ikad nazvala tijekom mandata. A zanimljiv je bio i njegov odnos s Milanovićem dok je bio premijer.

"Nije i to mi nije ništa neobično jer smo dijametralno suprotnih stajališta. I da me zvala, ne znam što bih joj rekao jer se ne uklapamo u isti politički kalup. S Milanovićem se nisam uvijek slagao, bilo je razlika jer ja sam bio malo nezadovoljan što u Vladi nije bilo sluha razmotriti reformi koje sam predlagao. No, to je pravo premijera."

Na kraju, nije mu htio ponuditi savjet.

"Ne bih mu želio ništa savjetovati, on je snažna politička ličnost. Više je moja želja da neka skretanja od europskih i građanskih vrijednosti u kojima je Hrvatska, da bude skretničar i vrati je na europsku poziciju", zaključio je Josipović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!