Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

traže nadzor ustavnog suda

Paragin HSP traži poništenje izbora: 'DIP nije dobro izbrojio glasove. Milanović je neustavni pobjednik!'

Paragin HSP traži poništenje izbora: 'DIP nije dobro izbrojio glasove. Milanović je neustavni pobjednik!'
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

HSP 1861. smatra da je problem zbog nevažećih listića

Hrvatska stranka prava (HSP) 1861 predložila je u petak da Ustavni sud poništi odluku Državnog izbornog povjerenstva (DIP) o rezultatima izbora za predsjednika države 5. siječnja te naloži DIP-u ponovni izračun rezultata jer u drugom krugu nije ubrojio glasove birača koji su glasovali nevažećim listićima.

DIP je pogrešno izračunao ukupan broj svih birača koji su glasovali jer je iz toga broja isključio nevažeće glasačke listiće pa je iz toga pogrešno izračunat postotak dobivenih glasova za oba predsjednička kandidata, navodi ta stranka čiji je predsjednik Dobroslav Paraga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

DIP je, naime, odlučio kako je pobjednik izbora Zoran Milanović s osvojenih 1.034.389 glasova birača (52,67 posto). Njegova protukandidatkinja, Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 929.488 glasova (47,33 posto).

 "Ta odluka je neustavna, a temeljem nje izabrani predsjednik Zoran Milanović neustavni je predsjednik RH, jer je odluka donijeta suprotno članku 95. stavak 2. i 3. Ustava Republike Hrvatske", navode iz HSP-a 1861.

 Tumače kako je DIP konačne rezultate izbora proglasio isključivo na temelju važećih glasačkih listića, dok nevažeći, kojih je bilo 89.415, nisu ubrojeni u ukupni broj na temelju kojeg se izvodi postotak glasova koje su kandidati osvojili. 

 Ta izvanparlamentrana stranka navodi i kako je u prvom krugu izbora DIP postupio drugačije pa je nevažeće listiće ubrojio u ukupan broj glasova iz kojeg je izveo postotke osvojenih glasova predsjedničkih kandidata.

 HSP 1861. zbog svega navedenoga traži od Ustavnog suda nadzor nad ustavnošću i zakonitošću drugog kruga izbora za predsjednika Republike.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!