Hrvatska / Sjećanje na Vukovar

Državni vrh u Vukovaru

Jandroković: 'Srbija će morati otvoriti arhive'. Plenković: 'Institucije neće stati'

Jandroković: 'Srbija će morati otvoriti arhive'. Plenković: 'Institucije neće stati'
Davor Javorović/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović samo je kratko poručila: Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u izjavama prije vukovarske Kolone sjećanja komentirali su pitanje nestalih i odnosa sa Srbijom. 

Premijer Andrej Plenković izjavio je da Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara i jako puno radi na pitanju nestalih, poručivši kako državne institucije neće stati dok se to pitanje ne riješi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dok se to pitanje ne riješi državne institucije neće stati", istaknuo je Plenković uoči početka komemoracije povodom 28. obljetnice sloma obrane Vukovara.

VEZANI ČLANCI

"Naša Vlada jako puno radi na tom pitanju, ministar Tomo Medved, povjerenstvo, njegovi pomoćnici, predsjednica Hrvatske također, vodimo dijalog sa drugim državama, s međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate jer svake godine napravi se napredak", kazao je premijer.

Državni vrh u Vukovaru

"Mislim da će doći do volje da se podaci iz Beograda dostave Hrvatskoj"

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska blokirati ulazak Srbije u EU dok se ne riješi pitanje nestalih Plenković je odgovorio da Hrvatska to pitanje rješava već dugi niz godina, a za to je potrebna politička volja. "Mislim da treba doći do političke volje da se podaci koji postoje u Beogradu dostave Hrvatskoj, da konačno znamo sudbinu svih naših ljudi", rekao je.

Što se tiče puta Srbije prema EU, naglasio je kako je on vrlo striktan, pun uvjeta, pod novom metodologijom i trajati će jako dugo. "A ovo su takozvana temeljna pitanja, koja se trebaju rješavati u okviru poglavlja koja se odnose na temeljna prava".

Plenković je istaknuo kako njegova Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj grada Vukovara u svim aspektima, te da je bilo puno ulaganja u njegovu mandatu. "Posebno mi je drago što Vlada predlaže da vukovarska bolnica postane memorijalna bolnica. Ta je poruka jedna od najvažnijih, kao i novi zakon o Vukovaru kao mjestu posebnoga pijeteta", rekao je.

Spomenuo je i zakon o poticanju ulaganja, o kojem se vode razgovori s Europskom komisijom kako bi se Vukovar učinio iznimkom. "Dvadeset i osam godina nakon rata mislim da moramo gledati u budućnost, moramo gledati na utvrđivanje istine, na procesuiranje ratnih zločina, na činjenicu da grad treba perspektivu u domovini koja je u međuvremenu, od vukovarske tragedije, riješila sve svoje nacionalne zadaće, i to zahvaljujući državničkoj politici predsjednika Tuđmana, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i sve ono što smo učinili u proteklim godinama da Hrvatska bude gospodarski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana", kazao je Plenković.

Grabar-Kitarović: "Poštovanje žrtvi Vukovara"

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović samo je kratko poručila: "Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara".

Kolona sjećanja u Vukovaru

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak kako je Vukovar simbol hrvatske slobode i borbe za neovisnost dok je vukovarska tragedija velika trauma na hrvatskom nacionalnom biću, a poručio je i kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.

"Svake se godine ovdje okuplja velik broj ljudi i osjeća tu ranu Vukovara, ali i veliki ponos i zahvalnost ovom gradu i ljudima koji su ga branili, jer su svojim herojstvom i požrtvovnošću doveli do toga da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu i da se otvori put slobodi i neovisnosti", rekao je Jandroković novinarima na obilježavanju obljetnice vukovarske tragedije. 

Upitan smatra li, kao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac relativizira tko je bio žrtva, a tko agresor, Jandroković je odgovorio kako je "sve jasno".

"Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i da nije bilo Miloševićeve politike ratovi se ne bi događali i ne bi bilo velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali je bilo", naglasio je Jandroković.

To je, poručio je, povijesna činjenica od koje nitko ne može pobjeći što god činio. "Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i mislim da moramo širiti tu svijest i među mlađim naraštajima. Mi smo pobjednici i na to moramo biti ponosni. Međutim, moramo se sjećati žrtava i iskazivati im poštovanje, pokazivati solidarnost sa njihovim obiteljima i to je ono što nas upućuje na budućnost. Dakle, ponos na pobjedu, svjesnost o tome da smo nacija koja je izborila slobodu u ratu, ali isto tako iskazivanje poštovanja prema svakoj žrtvi", istaknuo je Jandroković. 

Na upit je li Milorad Pupovac trebao biti u koloni sjećanja, Jandroković je rekao kako je Pupovac bio u nedjelju Vukovaru i iskazao poštovanje žrtvi na svoj način.

Politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li trebalo blokirati Srbiju na putu prema EU, kako predlaže predsjednica Republike, da bi se došlo do podataka o nestalima u Domovinskom ratu,  Jandroković je rekao kako će Srbija morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo.

Ocijenio je i kako politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju na ovim prostorima.

"Hrvatska je članica EU i postoje mehanizmi kojima se možemo poslužiti kada se radi o pregovaranju bilo koje države koja pretendira ući u članstvo EU. Podaci o nestalima i stradalima dio se na neki način akija, jer se radi o ljudskim pravima i temeljnim vrednotama na kojima počiva EU. Uvjerenja sam da će Srbija morati poštivati sve svoje obveze", rekao je Jandroković.

Na ponovljeni upit je li blokada opcija Jandroković je ponovio da Srbija mora ispoštovati sve svoje obveze, da je pregovarački put pred Srbijom dug te kako" vjeruje da će doći i do toga o čemu danas govorimo".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!