Ostani doma
Novosti / Projekt: Zeleno

Projekt: Zeleno

Čišćenje bez kemikalija pomoću eko proizvoda hrvatskog proizvođača: Nekoliko savjeta samo za vas

Hladnjak operite mješavinom octa i vode, u omjeru 50:50, u koju možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande

Čišćenje doma ili pranje rublja bez kemikalija? Zvuči teško izvedivo, ali nije. Ovotjedni "Projekt: Zeleno" donosi priču o uspjehu jedinog hrvatskog proizvođača eko proizvoda za čišćenje, kao i nekoliko recepata kako ih sam napraviti.

Pomoću njih čistimo, šarena su i učinkovita, ali i opasna, otrovna i štete prirodi… Zamjenu im je našao jedan mladi poduzetnik iz Matulja. Već 5 godina proizvodi sredstva za čišćenje na bazi bilja i prirodnih minerala, bez konzervansa i bojila, a njegova najnovija inovacija otišla je i korak dalje.

''Znači to su koncentrati koji su pakirani u male vrećice te ih rastopite u vodi i dobijete sredstvo za čišćenje ili gel za tuširanje, za pranje ruku i na taj način zapravo imate 30 puta manje plastike po jednom proizvodu. Smanjujete i volumen u svojim ormarićima, treba vam puno manje skladišnog prostora, i puno manje otpada stvarate'', rekao je Davor Ćiković, proizvođač eko sredstava za čišćenje.

Vezana vijest

Maskne, koronavirus

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Jedan je od rijetkih u svijetu koji svoje proizvode pakira na takav način. Na projektu je radio 2 godine, a linija bi se uskoro trebala naći na tržištu. Sve proizvodi ručno, u malim serijama, a radi od sastojaka koji ne štete okolišu.

''Većina naših sastojaka je iz Hrvatske. Pokretanjem ove nove linije još smo i više pojačali sadržaj sirovina koje su iz Hrvatske, i di sad radimo sa malim eko proizvođačima od kojih nabavljamo sastojke'', kazao je Ćiković.

Sastojci s kojima radi lako su dostupni pa smo odlučili naći nekoliko recepata koje biste mogli iskoristiti sami, a koji su bolji - i za zdravlje i za okoliš.

Vezana vijest

pero sredstva za čišćenje


Hladnjak operite mješavinom octa i vode, u omjeru 50:50, u koju možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Kamenac sa sudopera pokušajte odstraniti zagrijanim, ali ne kipućim octom. Natopite vatu ili krpicu tom otopinom i prijeđite po površini sudopera. Možete ga i poprskati octom, ostaviti da djeluje oko pola sata pa očistiti. Za mikrovalnu - voda i limun. Iscijedite limun u vodu, stavite to u mikrovalnu, uključite na najjače na četiri minute, i potom prebrišite unutrašnjost.

Ako koristite nešto iz vlastite radionice ili kupite eko proizvod - napravili ste nešto dobro i za sebe i za okoliš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!