Ostani doma
Novosti / Svijet

sad nije za suradnju

Nova faza napada: Ruske rakete iz Kaspijskog jezera letjele 1.500 kilometara do položaja Islamske države

Nova faza napada: Ruske rakete iz Kaspijskog jezera letjele 1.500 kilometara do položaja Islamske države
AP

Rurija je u srijedu ujutro ispalila 26 projektila s četiri ratna broda kaspijske flotile ruske mornarice prema Siriji

Nova faza ruskog raketiranja Sirije započla je dana. Naime, Rusija je s Kaspijskog jezera s četiri bojna broda ispalila čak 26 projektila, čime su uništili 11 položaja Islamske države u Siriji.

Vezana vijest

Ruske trupe u Siriji

"Svi ciljevi su pogođeni, nijedan civilni objekt nije pogođen", izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Činjenica da smo s visokom preciznošću gađali pozicije s Kaspijskog mora i to s udaljenosti od 1.500 kilometara, govori o našoj pripremljenosti i dobroj uvježbanosti", pohvalio se predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Današnji napad izveden je u koordinaciji iračkom i iranskom vojskom koje su sa Sirijom nedavno osnovale zajednički rusko-iračko-iransko-sirijski stožer u Bagdadu odakle se planiraju sve akcije protiv tzv. Islamske države.

Rusija, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada počela je prošli tjedan sa zračnim napadima u Siriji kazavši da gađa položaje džihadista Islamske države, dok borci na terenu i zapadne zemlje kažu da je ruska kampanja uglavnom fokusirana na druge pobunjeničke skupine te da zapravo podupiru Asada, a ne gađaju Islamsku državu.

SAD neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji

Sjedinjene Države neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve 'tragično manjkava', izjavio je u srijedu američki ministar obrane Ash Carter, dok je rusko ministarstvo obrane priopćilo da SAD samo traži izgovor da ne surađuje u borbi protiv terorizma. 

Međutim, SAD je voljan održavati osnovne, tehničke razgovore s Rusijom kako bi pokušao zajamčiti sigurnost pilotima.

"Nismo spremni surađivati na strategiji koja je, kako smo objasnili, manjkava, tragično manjkava s ruske strane", rekao je Carter tijekom posjeta Rimu ponovivši američke optužbe da ruski zračni udari nisu usmjereni na militante Islamske države.

Rusija je pokrenula svoju zračnu kampanju prošloga mjeseca priopćivši da će gađati Islamsku državu. Međutim, njezini zrakoplovi su bombardirali i druge pobunjeničke skupine koje se protive sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, savezniku Moskve. Neke od tih skupina podržava Washington.

"Bez obzira na to što govore Rusi, mi ne pristajemo surađivati s Rusijom sve dok slijedi pogrešnu stratgeiju i gađa te ciljeve", rekao je Carter.

"Nastavit ćemo osnovne, tehničke razgovore o prefesionalnim sigurnosnim procedurama za naše pilote koji lete nad Sirijom. To je to. Ostavit ćemo kanal otvorenim jer je to stvar sigurnosti naših pilota", dodao je.

U međuvremenu je rusko ministarstvo obrane priopćilo u srijedu da je odbijanje Washingtona da podijeli s Moskvom obavještajne podatke o položajima Islamske države pokazalo da SAD traži izgovor da se ne bori protiv terorizma.

"Naši partneri iz drugih zemalja, koji vide stvarnog neprijatelja u Islamskoj državi koji mora biti uništen, aktivno pomažu s podacima o bazama, skladištima, zapovjednim mjestima i kampovima za obuku", rekao je general Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, a prenijela je RIA Novosti.

"Međutim, oni koji izgleda imaju drukčije mišljenje o toj terorističkoj organizaciji stalno traže razloge za odbijanje suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma", kazao je on misleći pritom na Washington.

 

Vezana vijest

Turska, Vojni avion, zrakoplov

Analitičari ističu da su na ruskoj strani dvije prednosti. Za razliku od američke koalicije koja bombardira položaje Islamske države sa sigurnih visina, ruski se piloti spuštaju u "zonu rizika" i lete u dometu protuzračne obrane, ali su zato precizniji i učinkovitiji. Osim toga, ruski zrakoplovi polijeću iz aerodroma u Siriji pa unutar nekoliko minuta dolaze do ciljeva, dok američko-bliskoistočna koalicija polijeće s većih udaljenosti pa može proteći i nekoliko sati između određivanja ciljeva i napada a za to vrijeme teroristi mogu napustiti područje koje je ranije označeno kao meta napada.

Ruske snage u Siriji za napade na protivnike sirijskog predsjednika Bašara al Asada koriste se zrakoplovima Suhoj 24M, Suhoj 25 i najmodernijim Suhoj 34. Neki od tih zrakoplova u dva su navrata upali u turski zračni prostor gdje su ih dočekali F-16 turskog ratnog zrakoplovstva pa je reagirao i NATO koji je optužio Rusiju da je namjerno povrijedila turski zračni prostor i odbacio njezina objašnjenja da je to učinjeno pogreškom.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!