Ostani doma
Novosti / Svijet

pravda za masovnog ubojicu?

Breivik pobijedio Norvešku na sudu: u zatvoru su mu kršena ljudska prava

Breivik pobijedio Norvešku na sudu: u zatvoru su mu kršena ljudska prava
AP

Sud u Oslu presudio je kako je Norveška prekršila ljudska prava masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika

Norveška je prekršila ljudska prava masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika držeći ga u izolaciji u zatvoru nakon što je osuđen za ubojstvo 77 ljudi u dva napada 2011. godine, presudio je u srijedu norveški sud.

Vezana vijest

Anders Breivik izoliran od svih Norveški monstrum Anders Breivik tuži državu zbog ponižavajućeg tretmana u zatvoru

"Sud je zaključio da se u zatvoru neljudski postupalo s Breivikom", ocijenio je sud u Oslu, istaknuvši da je njegovim gotovo petogodišnjim držanjem u samici prekršen 3. članak Europske konvencije o ljudskim pravima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No sutkinja Helen Andenaes Sekulic je odbacila drugu točku njegove tužbe koja se odnosila na njegovo komuniciranje s vanjskim svijetom, što je propisano u 8. članku iste konvencije.

Tridesetsedmogodišnji desni ekstremist koji se sada otvoreno priznaje pristašom neonacizma, tražio je da mu se ukine ograničenje na razmjenu elektroničke pošte i na posjete kako bi mogao komunicirati sa svojim simpatizerima, što su vlasti odbile iz sigurnosnih razloga.

Breivik je u kolovozu 2012. osuđen na 21 godinu zatvora zbog toga što je ubio osam osoba podmetnuvši bombu blizu vladine zgrade u Oslu i još 69 osoba, uglavnom mlađih, pucajući iz vatrenog oružja u ljetnom logoru laburističke mladeži.

Prerušen u policajca više od sat vremena je tragao za gotovo 600 mladih na otoku Utoeyji, ispalivši metak u glavu većini svojih žrtava koje su, po njegovu mišljenju, utirale put multikulturalizmu.

Kazna mu se može produljiti sve dok ga vlasti budu smatrale opasnim. Breivikov odvjetnik je rekao kako zatvorska uprava moraju olakšati izolaciju njegova klijenta.

Vezana vijest

Anders Behring Breivik skrenuo s teme Breivik u sudnici veličao nacizam: 'Za njega se borim već 25 godina, i planiram se boriti do smrti!'

"Mora mu se prije svega dopustiti kontakt s drugim ljudima", rekao je novinarima Oeystein Storvik nakon presude.

Odvjetnici koji su zastupali državu rekli su kako će razmotriti hoće li se žaliti.

"Iznenađeni smo presudom", rekao je Marius Emberland, jedan od dva odvjetnika koji zastupaju državu.

Jedan preživjeli pucnjave na Utoeyja rekao je kako je pravorijek znak da u Norveškoj funkcionira pravosudni sustav i poštuju se ljudska prava čak i u ekstremnim uvjetima.

"To isto tako znači kako moramo ozbiljno shvatiti presudu i ocijeniti kako postupamo prema zatvorenicima, kojim su zlostavljanjima možda izloženi i kako da izbjegnemo zlostavljanja", rekao je preživjeli Bjoern Ihler na Twitteru.

Država mora platiti Breivikove sudske troškove od oko 331.000 norveških kruna (40.732 dolara), presudila je sutkinja.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!