Ostani doma
Novosti / Svijet

IZBJEGLICE - BIZNIS VEĆI OD DROGE

Specijalni izvještaj: RTL Direkt se ubacio u krijumčarski lanac na balkanskoj ruti kroz Bugarsku i Rumunjsku!

Izbjeglice i migranti i dalje stižu, a krijumčari na njima okreću milijune. Kako to izgleda, provjerila je u Bugarskoj ekipa RTL-a. Danka Derifaj ubacila se u krijumčarski lanac na tzv. balkanskoj ruti i prošla oko 2.000 kilometara

Najveći biznis na crnom tržištu proteklih godina su - ljudi. Preciznije, izbjeglice. Europol procjenjuje da su u zadnje tri godine na krijumčarenju izbjeglica trafikanti zaradili između tri i šest milijardi dolara. U najkriznijoj 2015. računa se da je to bio biznis unosniji od krijumčarenja droge. 

Tim tragom krenula je ekipa RTL Direkta. Naša reporterka Danka Derifaj i snimatelj Alen Međić prošli su 2.000 kilometara kroz Bugarsku i Srbiju da bi se ubacili u krijumčarski lanac na balkanskoj ruti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupna cijena od Turske do Njemačke bila bi 8.000 eura. Kvaka je u tome da novac treba uplatiti u Turskoj. Dio novca odlazi na honorar trafikanata, dio na podmazivanje granične policije.

Bugarskoj odgovara da što više izbjeglica ode iz zemlje dalje. Korupcija cvjeta. javna tajna je da i taksisti i policija zarađuju na izbjeglicama.

Nakon postroženog režima na granicama, alternativna ruta preko Bugarske također je otežana. Izbjeglice koje su ostale imaju sve manje novca, manje novca za profitere. Novi izvor novca je blagajna Europske unije, čije granice je Bugarska u poziciji čuvati. Međutim, planine i šuma oko Pirota trenutno su još jedna od rijetkih preostalih ruta za izbjeglice.

Pogledajte cijelu reportažu: što kažu izbjeglice, a što krijmčari, policija i nadležne službe, doznajte u videu!

Reci što misliš!