Novosti / Svijet

Referendum uspio

Na referendumu u RS skoro 100 posto za obilježavanje 9. siječnja, Dodik: 'Republika Srpska je država'

'Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država', poručio je Dodik.

Vezana vijest

Referendum, RS birališta zatvorena Referendum u RS uspio, Izetbegović: 'Ovo nije prvi iracionalni inat, ti ljudi vuku konopac dok ne pukne'

Na referendumu koji je u nedjelju održan na području Republike Srpske ogromna većina onih koji su glasovali potvrdno su odgovorili na pitanje žele li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS, podaci su nakon obrade rezultata s oko trećine glasačkih mjesta.

"Prema podacima sa 30 posto mjesta na kojima je glasovalo 154 tisuće birača njih 99,8 posto odgovorilo je "da" na postavljeno pitanje", izjavio je u oko 21 sat Banjoj Luci predsjednik povjerenstva za provedbu referenduma Siniša Karan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prebrojavanje glasačkih listića je nastavljeno i prije ponoći bit će objavljeni rezultati s više od 50 posto od 1885 biračkih mjesta.

Predsjednica vlade RS-a Željka Cvijanović prije objave prvih rezultata glasovanja izjavila je kako je sretna jer je taj entitet dokazao kako je u stanju izvesti i organizirati referendum naznačivši kako će to biti praksa za kojom će se posezati i ubuduće.

Pojasnila je kako će nakon ovog referenduma vlada RS-a redložiti izmjene zakona o entitetskim praznicima kojima će se definirati kako 9. siječnja kao dan RS-a neće biti obavezno proslavljati odnosno kako ga neće morati obilježavati oni koji to ne žele.

(Ivica Galovic/PIXSELL)

Cvijanović drži kako će to biti dovoljno da bi se formalno ispoštovao pravorijek Ustavnog suda BiH iako je on izrijekom 9. siječnja, datum kada je 1992. dio zastupnika Srba proglasio tzv. republiku srpskog naroda, označio neustavnim praznikom jer diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon glasovanja na referendumu u Laktašima kod Banje Luke otputovao u istočnu Bosnu gdje je na Sokocu posjetio psihijatrijsku bolnicu a potom je otišao na Pale na predizborni skup zahvalivši svima koji su izašli na glasovanje. Tamo je ponovio tezu kako je RS država dodajući kako je bosanskim Srbima to jedina brana od ponavljanja Jasenovca. 

"Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država", rekao je Dodik.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!