Ostani doma
Novosti / Svijet

jasno i glasno

Unatoč iznenađujućem rezultatu referenduma: Santos i FARC ne odustaju od mira u Kolumbiji

Unatoč iznenađujućem rezultatu referenduma: Santos i FARC ne odustaju od mira u Kolumbiji
AP

'FARC ponavlja da će ubuduće koristiti samo riječi kao oružje. Računajte na nas, mir će pobijediti'

Kolumbijska vlada i marksistički gerilci FARC-a pokušat će u ponedjeljak udahnuti novi život povijesnom mirovnom planu o okončanju neprijateljstava nakon što su ga birači iznenađujuće odbili na referendumu u nedjelju i odveli zemlju u novu nesigurnost.

Predsjednik države Juan Manuel Santos hrabro je izašao pred javnost nakon velikog političkog poraza i ponudio nadu svima koji podržavaju mir s FARC-om i završetak najdužeg sukoba u Latinskoj Americi koji je odnio 250 tisuća života.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Neću odustati, borit ću se za mir do zadnje minute mandata", rekao je Santos nakon objave rezultata.

Vezana vijest

FARC Kolumbija

Nakon prebrojanih 99.59 posto glasačkih listića, 50.23 posto izašlih na referendum glasovalo je protiv mirovnog sporazuma, dok je njih 49.76 podržalo dogovor vlade i pobunjenika.

Santos se u ponedjeljak planira sastati sa svim političkim strankama i poslati vladinog pregovarača Humberta de la Callea na razgovor s čelništvom FARC-a u Havanu.

Zapovjednik FARC-a Rodrigo Londono, poznat po ratnom imenu Timošenko, također je rekao da pobunjenici ostaju vjerni potpisanom sporazumu.

"FARC ponavlja da će ubuduće koristiti samo riječi kao oružje. Računajte na nas, mir će pobijediti", kazao je Timošenko.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i marksistički pobunjenički vođa Timošenko potpisali su u ponedjeljak u kolumbijskom gradu Cartageni povijesni mirovni sporazum kojim je formalno završen oružani sukob koji je trajao od 1964. godine u kojem je sudjelovalo nekoliko pobunjeničkih skupina krajnje ljevice, paravojske krajnje desnice i oružane snage. U polustoljetnom sukobu je poginulo gotovo 250.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Uoči referenduma Santos je rekao kako nema plan B u slučaju da glasači odbace sporazum.

Prema sporazumu FARC je mogao imati svoje predstavnike na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2018. i imati zajamčenih deset mjesta u Kongresu do 2026. godine. Taj dio sporazuma je razljutio dio javnosti, predvođene bivšim predsjednikom Alvarom Uribeom, koja smatra da pobunjenici umjesto u politiku trebaju u zatvor.

Analitičari smatraju da će o mirovnom sporazumu trebati ponovo pregovarati.

"Na kraju, narod je rekao svoje: kolumbijska vlada i FARC nemaju izbora nego ponovo pregovarati", kazao je analitičar Peter Schechter. FARC nije tako moćan kao prije i takva mogućnost ima izgleda, dodao je.

Kolumbijska područja najviše zahvaćena ovim sukobom, uključujući siromašne krajeve uz pacifičku i karipsku obalu, velikom je većinom glasao za sporazum. Oni koji njime nisu toliko pogođeni bili su protiv.

"Kako tužno. Izgleda da je Kolumbija zaboravila okrutnosti rata, naše mrtve, naše ranjene, naše invalide, našu patnju", rekla je profesorica filozofije Adriana Rivera. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!