Ostani doma
Novosti / Svijet

skriveni motivi?

Ortega peti put prisegnuo za predsjednika Nikaragve, supruga mu potpredsjednica

Ortega peti put prisegnuo za predsjednika Nikaragve, supruga mu potpredsjednica
AP

Daniel Ortega u utorak je peti put prisegnuo kao predsjednik Nikaragve, nakon izbora koje kritičari prozivaju "farsom", a za potpredsjednicu je izabrao vlastitu suprugu

Daniel Ortega u utorak je peti put prisegnuo kao predsjednik Nikaragve, nakon izbora koje kritičari prozivaju "farsom", a za potpredsjednicu je izabrao vlastitu suprugu. 

Nikaragvanska opozicija poziva na ponavljanje izbora održanih u studenom na kojima je Ortega premoćno pobijedio pošto su sudovi zabranili sudjelovanje glavnoj oporbenoj stranci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ortega je prisegnuo na novi petogodišnji mandat na Trgu revolucije u Managui, a uz njega je bila nova potpredsjednica, Rosario Murillo, koja je ujedno i njegova supruga. Supružnici time postaju rijedak primjer moćnog političkog para. 

Iako je Murillo radila kao glasnogovornica Ortege i njegove vlade, Nikaragvu nikad dosad službeno nije vodio bračni par

Ortega, koji je napunio 71 godinu, navodno je teško bolestan pa analitičari drže da imenovanjem supruge za potpredsjednicu želi učvrstiti vlast i osigurati da ga ona naslijedi. 

Ortega je kao vođa revolucije vladao državom isprva kao čelnik revolucionarne hunte, a zatim kao predsjednik između 1979. i 1990. godine. Za predsjednika je ponovno biran 2006., 2011. te prošle godine. 

Pred njegovim novim mandatom na čelu druge najsiromašnije države zapadne hemisfere stoji mnogo izazova, poput zakona kojim se američke investicije žele vezati za slobodne i pravedne izbore, te prosvjeda protiv gradnje kanala koji bi išao preko cijele države. 

Aktivisti tvrde kako je u utorak protiv izgradnje tog kanala koji bi povezivao Atlantski i Tihi ocean prosvjedovalo više od 2 tisuće ljudi. Kanal bi trebao prolaziti preko jezera Nikaragve, najvećega u Srednjoj Americi, a kineski konzorcij obećao je u njega uložiti 50 milijardi dolara

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!