Ostani doma
Novosti / Svijet

mjere predstrožnosti

Slovenskoj policiji dozvola za električne paralizatore te detaljnu evidenciju putnika zračnog prometa

Slovenskoj policiji dozvola za električne paralizatore te detaljnu evidenciju putnika zračnog prometa
Goran Kovacic/PIXSELL

Prema novom zakonu o policijskim ovlastima koji je u petak prihvatio parlament, policajci u Sloveniji smiju koristiti električne paralizatore

Pripadnicima specijalnih policijskih postrojba u Sloveniji ubuduće će u posebnim okolnostima za onesposobljavanje opasnih osoba tijekom intervencije umjesto vatrenog oružja smjeti koristiti eletrične paralizatore, prema novom zakonu o policijskim ovlastima koji je u petak prihvatio parlament.

Cilj dopuštanja te vrste opreme je prema riječima ministrice unutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar je omogućiti policiji da bez uporabe vatrenog oružja i sa sigurne udaljenosti neutraliziraju opasne osobe u situacijama kad u rukama imaju hladno oružje poput noža ili opasne predmete kao npr. sjekiru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istim zakonom policiji su dane ovlasti da sakuplja i sortira podatke o svim putnicima u zračnom prometu, što se tumači naporima policije u borbi protiv terorističkih prijetnji, a dopušteno joj je da u istu svrhu i radi kontrole graničnog prometa koristi optičke čitače radi identifikacije registarskih oznaka automobila u prometu.

Istim zakonom, policija dobiva ovlasti i da reagira učinkovitije u slučaju nasilnih navijačkih skupina i pojedinaca. Pojedincima se za incidente na stadionima može izreći dvogodišnja zabrana prisustvovanja sportskim priredbama, a policija će smjeti i prekinuti putovanje skupina navijača na sportske priredbe ako kod njih nađe zabranjena sredstva ili utvrdi da namjeravaju kršiti javni red i mir.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!