Ostani doma
Novosti / Svijet

Je li i našoj predsjednici dao broj?

Ugrožava sigurnost: Trump davao državnicima privatni broj da ga izravno zovu

Ugrožava sigurnost: Trump davao državnicima privatni broj da ga izravno zovu
AP

Na ovaj način nije samo prekršio službeni protokol, već je također ugrozio svoju i državnu sigurnost, jer se taj telefon može lako prisluškivati

Predsjednik Donald Trump stranim je državnicima dijelio svoj broj telefona i pozvao ih da ga, ukoliko trebaju stupiti u kontakt s njime, nazovu izravno. 

Na ovaj način nije samo prekršio službeni protokol, već je također ugrozio svoju i državnu sigurnost. Naime, Trump je navodno pozvao lidere Kanade i Meksika da mu se jave na telefon, prema informacijama više američkih dužnosnika. Čini se da je to dosada napravio samo kanadski premijer, Justin Trudeau.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

PROČITAJTE VIŠE:

>> Trump se na Twitteru požalio na 'covfefe', cijeli internet je poludio

>> Trump bez ključnog čovjeka: 'On je izrazio želju da ode iz Bijele kuće'

>> Trump se obrušio na Merkel i zaprijetio Njemačkoj

Izgleda i da je Trump razmijenio brojeve i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kada su nedavno pričali, nakon Macronove pobjede na predsjedničkim izborima početkom mjeseca, iako nije jasno je li on iskoristio priliku nazvati Trumpa. 

Iako se čini da u eri pametnih telefona svjetski vođe jednostavno mogu nazivati jedni druge, to je još uvijek veliko kršenje protokola na diplomatskoj razini, budući da su pozivi između državnika još uvijek podvrgnuti strogim kodovima.

Američki predsjednici uglavnom razgovaraju preko vrlo sigurnih telefonskih linija, koje uključuju one u Bijeloj kući, Ovalnom uredu ili predsjedničkoj limuzini. Ako Trump čak i koristi svoj službeni, sigurniji, telefon, i njega se može prisluškivati, pogotovo ako ga žele prisluškivati strane vlade, piše USA Today.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!