Novosti / Svijet

Kriza na Arapskom poluotoku

Katar u izolaciji zbog 'potpore terorizmu': građani požurili po namirnice

Kad je u pitanju uvoz hrane, gotovo su potpuno ovisni o Saudijskoj Arabiji, a ona im je prva zatvorila vrata

Izolacija Katara od njegovih prvih susjeda postaje prva velika kriza na Arapskom poluotoku u posljednjih 35 godina. Katar optužuju za suradnju s teroristima - zasad ne prilažu dokaze - a posljedice već u prva 24 sata sata osjete svi građani.

24 sata od početka izolacije Katara građani te male, ali i po glavi stanovnika najbogatije zemlje svijeta - osjećaju posljedice: svi su požurili po namirnice jer se police s hranom brzo prazne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad je u pitanju uvoz hrane, gotovo su potpuno ovisni o Saudijskoj Arabiji, a ona im je prva zatvorila vrata. Odmah zatim Egipat, Ujedinjeni arapski emirati, Jemen i Bahrein.

Tražili su da se katarska veleposlanstva isprazne u roku od dva tjedna, sve granice - pa i zračni promet - je zatvoren. To je stvorilo velike probleme katarskoj zračnoj kompaniji i putnicima.

Razlog blokade? - Zajednički su optužili Katar da financira teroriste, a smeta im i što surađuje s njihovim najvećim rivalom - šiitskim Iranom. Katarski kralj Salman ipak je dopustio pregovore uz posredovanje Kuvajta i Turske.

"Naša vlada, a osobito naš predsjednik Erdogan, vode diplomatske razgovore s državama uključenima u spor. Vlada nastavlja s trudom na svim razinama, a naša očekivanja i nade su kako će se ove razmirice riješiti putem dijaloga", izjavio je turski premijer Binali Yildrim.

Iz Katara poručuju da je blokada prljavi trik njihovih susjeda koji ih žele ocrniti u SAD-u. Ali Trump je već preko Twittera zaključio da svi ekstremistički putevi očito vode u Katar. Diplomati su suzdržaniji.

"Nadamo se da će sve strane u ovom sukobu riješiti nesuglasice putem dijaloga. Ohrabrujemo ih da sjednu zajedno te pokušaju riješiti  neslaganja koja su ih dovela do ovakve odluke", izjavio je Rex Tillerson, državni tajnik SAD-a.

Zanimljivo je da se baš Saudijska Arabija najčešće navodi kao izvor financiranja terorističkih skupina. Kršenja ljudskih prava su običaj, ali ih nitko sa zapada zbog toga ne proziva. Trumpu je baš Saudijska Arabija bila prva stanica prvog prekooceanskog putovanja. 

"Trump je ohrabrio arapske zemlje, a posebno Saudijsku Arabiju. Svima je podcrtao da su ISIL i Hamas teroristi a Iran glavni element destabilizacije. Kako tvrde da Katar financira ISIL i Al-Qaidu, a još uz to imaju dobre odnose s Hamasom i Iranom, njih su okrivili za sav terorizam u regiji", objašnjava Uzi Rabi, profesor na Sveučilištu u Tel Avivu.

Arapske zemlje tvrde i da je Katar dao azil nekim pripadnicima organizacije Muslimansko bratstvo, a čak tvrde da je neke od članova zapošljavala katarska televizija Al Jazeera.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!