Novosti / Svijet

GEOPOLITIČKE TRZAVICE

Zaoštravanje odnosa: građanima UAE zabranjeno da pokazuju naklonost prema Kataru

Zaoštravanje odnosa: građanima UAE zabranjeno da pokazuju naklonost prema Kataru
AP

Zaljevske zemalje da prekinule su veze s Katarom optužujući ovu državu za sponzoriranje terorizma

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zabranili su svojim građanima da objavljuju izraze naklonosti prema Kataru, a oni koji se na to ogluše mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do 15 godina, objavili su u srijedu list Gulf News i televizijska postaja Al-Arabija.

UAE, zajedno s nekoliko drugih moćnih arapskih država, prekinuo je diplomatske veze s Katarom u ponedjeljak optuživši ga da podupire islamističke militante i Iran. Katar odbacuje te optužbe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Oštra i snažna akcija bit će poduzeta protiv svakoga tko pokaže naklonost prema Kataru, ili tko se usprotivi stajalištu Ujeidnjenih Arapskih Emirata, bilo to na društveni mrežama ili u bilo kojem pisanom, vizuanom ili verbalnom obliku", rekao je glavni tužitelj Hamad Saif al-Shamsi, a prenosi Gulf News

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je podržao izolaciju Katara zbog "potpore terorizmu" i doveo u pitanje budućnost glavne američke zrakoplovne baze u regiji, blizu Dohe, gdje se nalazi oko 10.000 vojnika.

U nizu tweetova Trump se priklonio zemljama regije koje su nametnule diplomatsku, gospodarsku i prometnu izolaciju Katara, aludirajući na katarsko financiranje ekstremizma. Međutim, u kasnijem telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom istaknuo je potrebu jedinstva u Perzijskom zaljevu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u utorak da izolacija Katara, uključujući primjenu sankcija, neće riješiti probleme i dodao je da će Ankara učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla da se kriza okonča.

Katar se 2014. obvezao da neće primati islamističke čelnike i da će ublažiti ton televizijske postaje al-Jazeere koju se optužuje da je glasnogovornik islamista u arapskom svijetu.

Saudijska Arabija i njezini saveznici su prekinuli sve diplomatske odnose s Katarom i u utorak su počeli primjenjivati blokadu malog emirata, čime su u Zaljevu izazvali diplomatsku krizu bez presedana.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!