Novosti / Svijet

POSLJEDNJI TRZAJI IS-A

Islamska država pruža otpor: iračke snage i dalje se bore u mosulskom Starom gradu

Islamska država pruža otpor: iračke snage i dalje se bore u mosulskom Starom gradu
AP/Ilustracija

Iako je samoprozvani kalifat Islamske države pred raspadom, očekuju se daljnji napadi na Bliskom istoku

Iračke snage u petak se i dalje suočavaju s otporom džihadista Islamske države u nekim dijelovima Starog grada u Mosulu, četiri dana nakon što je irački premijer proglasio pobjedu. 

Irački vojni helikopteri lete iznad tog dijela grada iz kojeg se čuju eksplozije, tvrde stanovnici. "Tri mine su pale u naš okrug", otkrio je stanovnik Fajsalije u istočnom Mosulu, istočno od rijeke Tigris. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekoliko stotina boraca Islamske države (IS) došlo je prije tri godine u Mosul nakon poraza iračke vojske, uspostavilo vladavinu terora i proglasilo kalifat na iračkom i sirijskom teritoriju. 

Pobjeda iračkih snaga uz američku podršku u Mosulu predstavlja najveći poraz za Islamsku državu koja je okružena i u Raki, operativnoj bazi i prijestolnici IS-a u Siriji. Od početka napada na Mosul u listopadu prošle godine taj je drugi najveći irački grad napustilo više od milijun ljudi, objavila je u petak Međunarodna organizacija za migracije.

Oko 820 tisuća njih i dalje je u izbjeglištvu, prenosi afp. Iako je samoprozvani kalifat pred raspadom, očekuju se daljnji napadi na Bliskom istoku i na zapadu, a osiguravanje dugotrajnog mira u Iraku neće biti laka zadaća. 

Irački premijer Haider al-Abadi suočen je s izazovom sprječavanja osvetničkih napada koji bi mogli stvoriti dodatnu nestabilnost uz sektaške tenzije i etničke sukobe koji pogađaju Irak otkad je američkom invazijom iz 2003. zbačen Sadam Husein. 

Vrhovni ajatolah Ali al-Sistani, glavni šijitski klerik u zemlji, u petak je u prvoj misi nakon oslobađanja Mosula  pozvao Iračane da izbjegavaju nasilje. Iračka vlada u četvrtak je objavila da istražuje video snimku koja navodno prikazuje vojnike koji ubijaju militante IS-a ulovljene u Mosulu. 

Na snimci muškarci u uniformama bacaju nenaoružanog čovjeka sa stijene i zatim pucaju u njegovo nepokretno tijelo. Skupine za ljudska prava naglasile su da su primile nekoliko svjedočanstava o mučenjima i egzekucijama u Mosulu, javio je u četvrtak BBC.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!