Ostani doma
Novosti / Svijet

Mnoštvo ozlijeđenih

Novi masovni pokolj u SAD-u: najmanje 26 mrtvih u pucnjavi u teksaškoj crkvi

Novi masovni pokolj u SAD-u: najmanje 26 mrtvih u pucnjavi u teksaškoj crkvi
AP Images

Naoružani napadač je ušao u crkvu oko 11.30 sati po mjesnom vremenu i otvorio vatru. Poslije je i sam ubijen

Nakon pucnjave u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu, u Teksasu, guverner te američke savezne države rekao je da je 26 mrtvih, a predsjednik Donald Trump osudio je iz Japana "strašan" zločin.

"U ovoj fazi imamo 26 života koji su izgubljeni. Ne znamo hoće li taj broj rasti", rekao je guverner Teksasa Greg Abbott na tiskovnoj konferenciji, govoreći o "najgoroj masovnoj pucnjavi u povijesti" njegove države.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvadesetak osoba je ranjeno. Žrtve su stare od 5 do 72 godine. Među njima je i 14-godišnja kći pastora te crkve, rekao je potonji za televizijsku mrežu ABC News. Pastor nije bio u crkvi u vrijeme napada.

Predsjednik Trump je u Japanu, drugog dana azijske turneje, osudio "strašan" pokolj.

"Srce nam je slomljeno. U suzama i boli, budimo jaki", izjavio je u Tokiju.

"Taj sotonski čin je izveden dok su žrtve i njihove obitelji bile u svojoj bogomolji", rekao je ogorčeno.

Napadač je nosio jurišnu pušku i neprobojan prsluk, rekao je načelnik teksaške policije Martin Freeman.

U pokolju u Teksasu 26 mrtvih, dvadesetak osoba ranjeno: žrtve su stare od 5 do 72 godine

Dodao je da osumnjičenikov identitet nije "sigurno utvrđen". Riječ je o "mladom bijelcu u dvadesetim" koji je bio "odjeven u crno", rekao je. Uspio je pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu. Ne zna se je li se ubio ili je netko pucao u njega.

Motivi napada zasad nisu poznati. Američki mediji pišu da je napadač bivši vojnik, 26-godišnji Devin P. Kelley koji je otpušten iz zračnih snaga nakon postupka na vojnom sudu 2014. Živio je u predgrađu San Antonija, velikog teksaškog grada udaljenog pedesetak kilometara.

Pucnjava se dogodila na osmu obljetnicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu 5. studenog 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.

U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave.

Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).c

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!