Ostani doma
Novosti / Svijet

NEMA DIPLOMATSKIH ODNOSA OD 1951.

Kina i Vatikan pred povijesnim sporazumom: 12 milijuna kineskih katolika potrebno je zaštititi

Kina i Vatikan pred povijesnim sporazumom: 12 milijuna kineskih katolika potrebno je zaštititi
AP Images

"Ako sve prođe dobro, sporazum bi se morao potpisati već krajem ovog mjeseca", to jest najkasnije u subotu, dodao je on

Sporazum Kine i Vatikana o imenovanju biskupa mogao bi biti sklopljen do subote, izjavio je visoki dužnosnik Crkve povezan s komunističkim režimom kojeg u četvrtak citira kineski službeni tisak.

Vatikan i Kina nemaju diplomatske odnose od 1951. a približno 12 milijuna kineskih katolika rastrgano je između dviju organizacija: "patriotske" Crkve kojom upravlja kineski režim i ilegalne Crkve koja priznaje samo Papin autoritet. Pitanje imenovanja biskupa u središtu je razmirica između Svete Stolice i Pekinga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, pregovori pokrenuti na tu temu su u posljednjoj fazi, izjavio je glavni tajnik Biskupske konferencije Kine msgr. Guo Jincai, po riječima koje prenosi dnevnik na engleskom Global Times.

"Ako sve prođe dobro, sporazum bi se morao potpisati već krajem ovog mjeseca", to jest najkasnije u subotu, dodao je on.

Do povijesnog zbližavanja komunističke Kine i Katoličke crkve došlo bi tako neposredno prije Uskrsa koji pada ove nedjelje.

Msgr Guo nije naveo o čemu bi se radilo u sporazumu ali Global Times citira "stručnjake" po kojima bi se radilo samo o vjerskim pitanjima a ne diplomatskim. Drugim riječima, ne dolazi u obzir da Vatikan službeno prizna režim Pekinga te bi Sveta Stolica nastavila održavati službene odnose sa suparničkom vladom Tajvana.

Po raznim izvorima, sporazum u pripremi odnosio bi se isključivo na postupak imenovanja biskupa koje bi odobravali istodobno Papa i kineski režim

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!