Ostani doma
Novosti / Svijet

susret u Berlinu

Plenković i Merkel nakon sastanka: 'Zainteresirani smo za jačanje suradnje'

Plenković i Merkel nakon sastanka: 'Zainteresirani smo za jačanje suradnje'
RTL

Plenković je kazao da je njemačka prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Berlinu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je predložio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke. Plan se sastoji od deset točaka, a glavni cilj je poboljšanja suradnje s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku.

"Bliski smo prijatelji vaše zemlje", kazala je nakon sastanka s hrvatskim premijerom njemačka kancelarka Angela Merkel te naglasila da je Njemačka zainteresirana za jačanje suradnje s Hrvatskom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Merkel je kazala kako zna da hrvatska Vlada radi na provođenju reformi koje su, kako je kazala, dobre za razvoj zemlje. Merkel je kazala da Njemačka po pitanju migracija dobro surađuje s Hrvatskom koja još nije članica Schengena te da če dvije zemlje raditi na jačanju eurozne. 

Premijer Plenković kazao je da je Njemačka prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner te kazao kako je ovo još jedna prilika da se ojačaju partnerski odnosi. "Fokusirani smo na potpisivanje akcijskog plana", kazao je premijer i istaknuo kako se radi o dokumentu definirati sve razine suradnje, a bit će dovršen u narednim mjesecima. 

"Dugo imamo sjajne bilaternalne odnose, dugogodišnji smo prijatelji, puno Nijemaca dolazi u Hrvatsku na odmor... Dogovorili smo se da ćemo 2020. u Vijeću EU tijesno surađivati, jer, kao što znate, Njemačka će naslijediti Hrvatsku u presjedanju Euopske unije. Mi smo veliki ulagači u vašu zemlju, ali to može biti još bolje", kazala je Merkel.

Njemačka kancelarka komentirala je i odnose Hrvatske sa susjednim zemljema te ih nazvala kompliciranima. "Svjesni smo hrvatsko-slovenskog spora i situaciji u Bosni i Hercegovini. Nastojat ćemo pomoći", kazala je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!