Ostani doma
Novosti / Svijet

RTL analizira

Ruski šef diplomacije u susjedstvu: Sergej Lavrov poručio da Moskva želi cjelovitu BiH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Banja Luci je dočekan poput filmske zvijezde

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u posjet Bosni i Hercegovini. Prvi dio dana proveo u Sarajevu, dok je ostatak rezervirao za druženje s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Budući da je Lavrov u BiH došao dva tjedna uoči općih izbora u BiH, sumnja se da stigao samo kako bi osigurao pobjedu Milorada Dodika. No ruski šef diplomacije tvrdi da to nije tako, a uz izbore, osvrnuo se i na cjelokupnu situaciju u BIH.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Banja Luci je dočekan poput filmske zvijezde. Na putu do temelja srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra okupljeni su ga pozdravljali i uzvikivali njegovo ime. Zbog toga je nestalo i njegove uobičajene suzdržanosti.

"Htio bih posebno pozdraviti i poslati sve svoje simpatije svim stanovnicima Republike Srpske i Banja Luke koji su došli na ovaj događaj", rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

No, kada je na red došao i Milorad Dodik, nakon nekoliko zahvala Rusima na svoj pomoći, odlučio se požaliti Lavrovu na nepravdu koju trpi.

"Mnoge intervencije koje su učinili razni visoki predstavnici u posljednjih 20 godina degradirali su dejtonski sporazum, oteli naše ovlaštenje i nadležnosti iz izvornog ustava i izvornog dejtonskog sporazuma, učinili da RS bukvalno posljednjih 20 godina bori za svoj status koji je ostvaren mirovnim sporazumom", izjavio je Milorad Dodik.

Na pitanja o Deytonskom sporazumu, Lavrov je odgovarao već u Sarajevu nakon susreta s Predsjedništvom BIH i ministrom vanjskih poslova. Naglasio je da Rusija i dalje čvrsto stoji uz trenutačnu podjelu i ustroj u Bosni i Hercegovini.

"Neupitno podržavamo Deytonski sporazum. Mi podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i u potpunosti podržavamo ustavne punomoći dva entiteta i državotvornih naroda u Bosni i Hercegovini", naglasio je Sergej Lavrov.

Lavrov je odgovorio i svima onima koji sumnjaju da svojim posjetom pomaže Dodiku da prikupi što veći broj glasova na Općim izborima 7. listopada. 

"Mi nikad nikome ne preporučujemo za koga bi trebali glasati kad je riječ o izborima u nekoj drugoj zemlji", istakao je Lavrov.

Lavrov i Dodik zaputili su se na druženje u nešto intimnijem okruženju, a tko zna kakvi će savjeti i dogovori tamo pasti.    

Banja Luci posjet Lavrova BiH analizira Zoltan Kabok. Kako kaže u javljanju uživo, Rusija posjetom Lavrova Sarajevu i Banja Luci zapravo poručuje da njezina politika prema ovim prostorima i Europi ostaje nepromijenjena. Lavrov je bio i 2009. godine u BiH i, ako analiziramo poruke koje je odaslao iz Banja Luke i onoga što je govorio prije devet godina, sve je manje više isto. Prije svega kako ured visokog predsjednika treba što prije ugasiti kako građani BiH mogli sami odlučivati o svojoj sudbini. I naravno, da se Deytonski sporazum ne smije dirati.

Prije devet godina prokomentirao je da svaka izmjena Deytonskog sporazuma može dovesti do rata u BiH. Ovaj vrhunski diplomat spočitao je Europskoj uniji ponašanje prema ovome dijelu svojega kontinenta nazvavši ponašanje arogantnim i kako se docira politika koja se mora voditi u pojedinim zemljama.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!