Novosti / Svijet

zajednička istraga

'Nikada nije izašao iz konzulata!' Turska ima snimke navodnog ubojstva saudijskog novinara

'Nikada nije izašao iz konzulata!' Turska ima snimke navodnog ubojstva saudijskog novinara
Facebook

Turska policija sumnja da je ubijen u konzulatu. Rijad to niječe

Turska istraga o nestanku uglednog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kritičara saudijskih vlasti, otkrila je snimke na njegovu Apple Watchu koje navodno pokazuju da je bio mučen i ubijen, objavio je u subotu turski tisak. Izvješće objavljeno u provladinom dnevnom listu Sabah, koje još nije potvrđeno, objavljeno je nakon što je izaslanstvo Saudijske Arabije stiglo u Tursku radi zajedničke istrage tog slučaja.

"Khashoggijevo ispitivanje, mučenje i ubojstvo snimljeno je na njegovu Apple Watchu", navodi list, dodajući da je sat bio sinkroniziran s njegovim iPhoneom, koji je bio kod njegove zaručnice  koja ga je čekala ispred konzulata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvojica visokih turskih dužnosnika kazala su ranije Reutersu da je on nosio crni Apple Watch kada je ušao u saudijski konzulat i da je on bio povezan s mobilnim telefonom koji je ostavio vani. No, nije poznato jesu li podaci s tog sata mogli biti prebačeni na njegov telefon niti kako su istražitelji do njih došli bez samog sata.

Sabah, koji se poziva na "pouzdane izvore" među istražiteljima, navodi da je novinar vjerojatno uključio snimanje na telefonu prije nego je ušao u konzulat.

List dodaje da su saudijski obavještajci shvatili nakon što je umro da je sve snimano pa su otključali telefon pomoću njegova otiska prsta i izbrisali neke fileove, ali ne sve. Snimke su kasnije pronađene na njegovom telefonu.

Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada kako bi pribavio dokumente za vjenčanje. Saudijski dužnosnici tvrde da je ubrzo nakon toga izišao, no turski dužnosnici i njegova zaručnica, koja ga je čekala vani, tvrde da nikada nije izišao.

Turska policija sumnja da je ubijen u konzulatu. Rijad to niječe. Tursko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je u utorak da će saudijski konzulat u sklopu istrage biti pretražen.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!