Novosti / Svijet

pokreće se istraga

Panika u Francuskoj, zašto se bebe rađaju bez ruku? 'To ne može biti slučajnost, tu ima nešto'

Iz Ministarstva kažu da uzroci mogu biti svugdje, u okolišu, hrani, vodi ili u zraku

Panika u Francuskoj. Zbog velikog broja djece s istog područja rođene s deformacijom ili bez ruku - pokreće se velika nacionalna istraga.

Charlotte ima 6 godina i rođena je bez podlaktice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Stavim ruku u protezu kako bih mogla voziti bicikl. Ovako mogu voziti sama i moja ruka me ne ometa", kazala je Charlotte

"Nikad nisam dobila jasan odgovor"

Ono je jedno od 18–ero djece rođeno s deformacijom gornjih udova u razdoblju od 2000. do 2014. u francuskom ruralnom departmanu uz granicu sa Švicarskom. 

"Razgovarala sam s pedijatrima, ginekolozima i s mnogo različitih liječnika. Dobila sam razna objašnjenja i razloge, ali nikad nisam dobila jasan odgovor", kazala je Charlottina majka Isabelle. 

Jasnog odgovora još nema, zbog čega je Francuska pokrenula nacionalnu istragu. Prvo upozorenje stiglo je u srpnju, kada su lokalni liječnici prijavili sedam slučajeva djece rođene bez udova, no zaključeno je da nije riječ o prevelikom odstupanju. Dodatnih 11 slučajeva u istom departmanu i još sedam u dvije regije bili su znak za uzbunu.

Neki slučajevi stari i 14 godina

"Sada moramo pregledati sve dokumente i vidjeti o kakvim je trudnoćama riječ i gdje su su se dogodile. Jasno je da moramo pregledati slučajeve koji su stari i do 14 godina", kazala je francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn

Iz Ministarstva kažu da uzroci mogu biti svugdje, u okolišu, hrani, vodi ili u zraku. Jedino zajedničko svim roditeljima je da žive u istom seoskom području. 

"To ne može biti slučajnost, tu ima nešto. Okruženi smo poljima, živimo u ruralnom području. Pitamo se je li moguće da su pesticidi razlozi za ovo", kazala je majka Axelle

Istina o uzrocima bit će poznata nakon završetka opsežne istrage. Prvi rezultati očekuju se u siječnju.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!