Novosti / Svijet

MISTERIOZNI POSJET

Kovač o Komšiću: 'Ako je došao u šoping potrošiti koju kunu, onda je to pozitivno za naš proračun'

Kovač je komentirao i najnovije tenzije zbog marakeškog sporazuma

Nakon što je predsjednica Republike oštro kritizirala Ministarstvo vanjskih poslova da se zbroje oko Marakeškog sporazuma, stiže odgovor ministrice Marije Pejčinović Burić. Zanima ju čemu se Predsjednica protivi i čemu nervoza s Pantovčaka. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pak, smatra da taj dokument nema toliku važnost koju je dobio novonastalom svađom te se pita: tko generira sukobe između Vlade i predsjednice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Globalni kompakt ili katalog upravljanja migracijama poznatiji kao marakeški sporazum dokument je koji je usuglašen u srpnju. On je nastavak njujorške deklaracije koje su prihvatile 193 zemlje članice UN-a. Ono što je zanimljivo države članice UN-a ovlastile su Bruxelles da u njihovo ime pregovara u sporazumu. Nekada jedinstvo, danas očito prijepor. Marakeški sporazum i najnovije tenzije na relaciji Vlada-Pantovčak za RTL Danas komentirao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku.

Da li Hrvatska ide u Marakeš i tko bi to trebao biti?

"To je sad pitanje za predsjednicu i premijera, njih dvoje po Ustavu sudjeluju u vođenju vanjske politike."

Tko je za njega nadležan, predsjednica ili MVEP?

"I predsjednica i Vlada jer se radi o vanjskoj politici, naravno da će to biti usuglašeno, operativno taj posao vodi MVEP."

Dokument je neobvezujuć. Njemačka ga zdušno brani. Što Hrvatska dobiva, a što gubi njegovim (ne)prihvaćanjem?

"To je u prijevodu Svjetski dogovor o sigurnom, uređenom i redovnom seljenju. To je dokument koji potencira migracije. Kritika onih koji se protive tom sporazumu jest ta da se uglavnom reklamira seljenje, i zbog toga u nekim zemljama postoji prijepor. U Hrvtaskoj očito postoji potreba za javnom raspravom. Ja sam sklon da se u javnosti govori o tome, da se ne stvori dojam da se pored javnosti, medija, parlamenta usvajaju dokumenti koji će stvoriti određene obveze za republiku. Namjera je plemenita jer migracije su prekogranični fenomen, države moraju surađivati."

"Nije važno tko tu što govori, nego da to iskoristimo za hrvatski javni prostor, da se javnosti predoči što u tome stoji, ima li kakvih obveza za Hrvatsku. Nije pravno obevezujuć, stoji da će države postupati prema svom zakonodavstvu, ali stvorit će se moralne obveze jer se radi o političkom dogovoru. Važno je da se o tome javnosti govori, kao što je to slučaj u Njemačkoj, Austriji..."

Dolazak Željka Komšića u Zagreb, kako vi to komentirate?

"Ako je privatno došao u šoping potrošiti, onda je to za hrvatski proračun jako pozitivno."

 

 

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!