Novosti / Svijet

Na slobodi

Pakistanska kršćanka osuđena na smrt konačno puštena iz zatvora

Pakistanska kršćanka osuđena na smrt konačno puštena iz zatvora
Facebook

Asja Bibi oslobođena je iz zatvora i na sigurnoj je lokaciji

Pakistanska kršćanka Asja Bibi, koja je bila osuđena na smrtnu kaznu zbog vrijeđanja islama, ali je presudu prošli tjedan poništio Vrhovni sud, puštena je u srijedu iz zatvora i na sigurnoj je lokaciji, sigrna od napada islamista i njihovih pristaša koji traže da bude obješena i pozivaju na smrt sudaca. 

Lokalni mediji prenijeli su da je kršćanka Bibi oslobođena iz ženskog zatvora u Multanu, u pokrajini Punjab.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije jasno je li se Bibi, majka petero djece,  vratila svojoj obitelji koja je također skrivena u sigurnoj kući.

Trojica dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova rekla su agenciji Reuters, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da je Bibi prevezena u zračnu luku blizu glavnoga grada Islamabada.

VEZANE VIJESTI:

Odvjetnik, koji je na sudu branio Asju Bibi i sam je izbjegao iz Pakistana u strahu za život i zatražio azil u Nizozemskoj, potvrdio je njezino puštanje iz zatvora.

"Sve što vam mogu reći jest da je oslobođena", rekao je odvjetnik Saif-ul-Mulook za Reuters telefonski iz Nizozemske. 

Bibi je 2010. bila osuđena za svetogrđe jer je navodno izrekla uvredljive riječi o islamu i bila je osuđena na smrt.  

Dvojica pakistanskih političara koji su pokušavali pomoći Asji Bibi ubijena su.

Pakistanske vlasti uhitile su stotine ljudi u nedjelju osumnjičenih za napad na policiju i vandalizam za vrijeme prosvjeda protiv oslobađajuće presude Bibi. Gušenje prosvjeda počelo je pošto je pakistanski ministar unutarnjih poslova zapovijedio pokrajinskim vlastima i saveznim agencijama da poduzmu akciju protiv prosvjednika koji su nasilni i uništavaju javnu i privatnu imovinu, zahtijevajući da Bibi bude obješena. 

Nalazi se na "sigurnom mjestu" ali još uvijek u zemlji. 

"Još je uvijek u Pakistanu", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Muhamed Faisal, dok su neki mediji ustvrdili da je otputovala tijekom noći u inozemstvo. 

Smatra se da je život Asie Bibi u velikoj opasnosti u zemlji i njezina je obitelj zadnjih dana zatražila pomoć nekoliko zapadnih zemalja da ih primi. 

Njezino je oslobađanje već izazvalo bijes radikalnih islamističkih krugova koji odavno pozivaju na njezino pogubljenje te su najavili veliki prosvjed za četvrtak u Karachiju, na jugu Pakistana. Drugi prosvjedi mogli bi uslijediti u petak. 

"#Asiabibi napustila je zatvor i premještena je na sigurno mjesto! Zahvaljujem pakistanskim vlastima", napisao je u tvitu predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani dodajući kako je očekuje "što je prije moguće sa suprugom i obitelji" u Bruxellesu. 

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!