Novosti / Svijet

pristupaju promjenama

Google nakon optužbi za prikrivanje spolnih zlostavljanja: 'Žao nam je, bit ćemo transparentniji'

Google nakon optužbi za prikrivanje spolnih zlostavljanja: 'Žao nam je, bit ćemo transparentniji'
Pixabay

Kao što su tražili djelatnici, Google će raskinuti obveznu 'arbitražnu klauzulu'

Google, optužen za prikrivanje slučajeva spolnog zlostavljanja, obećao je u četvrtak niz internih promjena koje bi pridonijele boljem praćenju tih situacija, prihvativši neke zahtjeve svojih djelatnika.

"Treba priznati da u prošlosti nismo uvijek poduzeli sve što je bilo potrebno i zbog toga iskreno žalimo", napisao je direktor Googlea Sundar Pichai u poruci djelatnicima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Moramo pristupiti promjenama", rekao je.

Pichai je obećao da će Google biti transparentniji u vođenju optužbi za zlostavljanje i da će djelatnici koji tvrde da su žrtve zlostavljanja imati bolju internu podršku.

Kao što su tražili djelatnici, Google će raskinuti obveznu "arbitražnu klauzulu"  koja obvezuje djelatnike da odustanu od pravosudnog procesa u slučaju spolnog zlostavljanja i ona će biti izborna.

Arbitraža je oblik posredovanja, namijenjena rješavanju spora puno diskretnije od sudskog postupka. Arbitraža je česta u američkim tvrtkama i često se bavi slučajevima spolnog zlostavljanja.

Od Singapura do New Yorka, preko Londona i svjetskog sjedišta tvrtke u Mountain View u Kaliforniji, tisuće zaposlenika Googlea su prošli tjedan prekinuli rad kako bi upozorili na spolna zlostavljanja unutar tvrtke. Tom prosvjedu je pristupilo 20.000 djelatnika i podizvođača u 50 gradova, rekli su organizatori.

Taj projekt je krenuo nakon jednog članka New York Timesa prošlog tjedna, u kojem je dnevni list naveo da je Google posljednjih godina prikrivao niz slučajeva spolnog zlostavljanja u koja su bili uključeni visoki dužnosnici, među kojima Andy Rubin, tvorac operativnog sustava Android, koji je otišao iz tvrtke 2014. s otpremninom od 90 milijuna dolara. Rubin je zanijekao te optužbe.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!