Novosti / Svijet

traže reformu školstva

Pokret 'žutih prsluka' se širi: Učenici na ulicama, škole zatvorene, policija upotrijebila suzavce...

Pokret 'žutih prsluka' se širi: Učenici na ulicama, škole zatvorene, policija upotrijebila suzavce...
AP Images

Francuska strahuje da bi do nasilja na ulicama moglo doći u subotu

Pokret žutih prsluka proširio se Francuskom. U Marseillesu su na ulice izašli srednjoškolci. Škole su bile zatvorene, a učenici su blokirali su glavnu prometnicu.

Došlo je i do sukoba s policijom, koristili su suzavce i vodene topove. Srednjoškolci traže reforme obrazovnog sustava. Iako su odustali od uvođenja poreza na gorivo, Francuska strahuje da bi do nasilja na ulicama moglo doći u subotu i pozivaju na smirenje. 

Strašne slike iz Pariza: Nasilje, pljačke, paljevine - grad ovako nije izgledao ni nakon rata

Većina Francuza smatra da vladine najave ne odgovaraju očekivanjima "žutih prsluka"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za skoro osam od deset Francuza, njih 78 posto, mjere koje je najavila vlada ne odgovaraju očekivanjima "žutih prsluka", doznaje se u četvrtak iz ankete koju je proveo Elabe.

Potpora pokretu "žutih prsluka" ostala je vrlo visoko usprkos tome što je premijer Edouard Philippe objavio da je vlada spremna na dijalog te najavljenom odustajanju od povećanja poreza na gorivo, tako da taj pokret trenutno podržava 72 posto ispitanih Francuza.

Osim uvođenja moratorija na povećanje cijena benzina i diesel goriva, njegova vlada dala je ranije naslutiti da će razmisliti o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo koji je francuski predsjednik Emmanuel Macron ukinuo prošle godine, priskrbivši si nadimak "predsjednik bogataša".

Najveću potporu "žuti prsluci" uživaju u nesocijalističkoj ljevici - krajnje lijeva Nepokorena Francuska (LFI) i Komunistička stranka (PCF), koja iznosi čak 91 posto. Potporu imaju i u desnom Nacionalnom okupljanju, bivšoj Nacionalnoj fronti (81 posto), ali i kod onih koji nisu strogo politički opredijeljeni (77 posto).

U Macronovoj stranci Republika u pokretu također ima onih koji simpatiziraju "žute prsluke", njih 38 posto.

Naime, prema rezultatima ankete, niti jedna mjera koju je u utorak najavio premijer Philippe ne percipira se kao učinkovita mjera za poboljšanje kupovne moći stanovništva te dvoje od troje Francuza (63 posto) smatra da se akcije "žutih prsluka" moraju nastaviti.

Broj onih koji se određuju kao "žuti prsluci" je stabilan i iznosi 20 posto.

Kako javlja Reuters, ministar financija Bruno Le Maire je upravo izjavio da je uvijek spreman podržati plan vlade za smanjenje poreza sve dok te mjere prati i plan smanjenja potrošnje.

"Ako trebamo ubrzati smanjenje poreza, bilo za tvrtke ili domaćinstva, ja sam za, ali u ovom slučaju to mora ići ruku pod ruku sa smanjivanjem potrošnje", kazao je Le Maire.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!