Novosti / Svijet

Prekršili ugovor

Amerikanci bijesni na Izraelce: Stopiraju prodaju F-16 Hrvatskoj?

Administracija Donalda Trumpa navodno je bijesna zbog činjenice da je Izrael nadogradio stare avione F16

Kako piše portal Axios, trumpova administracija najavila je blokadu hrvatske kupnje vojnih aviona F-16 Barak od Izraela zbog stavke iz ugovora u kojoj stoji da Izrael nije smio prodati ove borbrnr zrakoplove trećoj strani.

Izraelcima za prodaju borbenih aviona, navodno, treba dopuštenje SAD-a, koje pak Trump blokira. U tekstu objavljenom na portalu Axios se navodi da je ova informacija o blokadi kupnje vrijedne pola milijarde dolara stigla iz Bijele kuće.

Upravo su o tome u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarali izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni tajnik Mike Pompeo. Pompeo mu je rekao da se ne protivi prodaji, no i da istu blokira američki ministar obrane James Mattis.

Administracija Donalda Trumpa navodno je bijesna zbog činjenice da je Izrael nadogradio stare avione F16 s novim i sofisticiranim izraelskim elektroničkim sustavima kako bi uvjerio Hrvate na kupnju zrakoplova iz Izraela, a ne iz SAD-a. To, prema ugovoru, nikada nisu smjeli napraviti. SAD smatra da Izrael nije smio prodati zrakoplove trećoj strani bez njihovog odobrenja i u izravnom natjecanju. 

Damir Krstičević prvi hrvatski ministar obrane koji je imao prilike letjeti u američkom F-16

Axios piše kako je hrvatska strana također bijesna jer je ugovor zapeo te od Izraela očekuje da riješi ovaj problem čim je prije moguće.

Ured Benjamina Netanyahua nije demantirao ove navode, no zasad ništa ne komentiraju. State Department također ništa ne komentira, a izjavu još nije dao ni Pentagon.

Krstičević tvrdi drukčije

Hrvatski ministar Damir Krstičević prije 15-dana rekao je u Bruxellesu da je Hrvatska donijela odluka o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael "uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država".

"Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet, šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade Sjedinjenih Država vladi države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza države Izrael", rekao je tada Krstičević.

Hrvatska vlada je krajem ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela. Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!