Ostani doma
Novosti / Svijet

konferencija UN-a

'Pred očima im kradete budućnost': 15-godišnjakinja govorom posramila svjetske dužnosnike

'Pred očima im kradete budućnost': 15-godišnjakinja govorom posramila svjetske dužnosnike
YouTube/Screenshot

'Došli smo vas ovdje obavijestiti da promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne', poručila je dužnosnicima

Izaslanici dvjestotinjak zemalja sudionica skupa COP24 u Katowicama uspjeli su prevladati političke razlike i u subotu postigli dogovor oko pravila za primjenu Pariškog sporazuma protiv klimatskih promjena. Jedan od zapaženijih govora na skupu imala je 15-godišnja aktivistica Greta Thunberg.

"Godine 2078. proslavit ću 75. rođendan. Ako ću imati djece, možda će oni taj dan provesti sa mnom. Možda će me pitati za vas. Možda će me pitati zašto niste ništa poduzeli, dok je još bilo vremena”, rekla je Thunberg u srijedu, u dvorani prepunoj dužnosnika.

'Došli smo vas obavijestiti da promjena dolazi'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Kažete da volite svoju djecu, ali pred očima im kradete budućnost. Dok se ne fokusirate na ono što treba činiti, a ne na ono što je politički moguće, nema nade... Mi nismo ovdje došli moliti svjetske vođe da počnu mariti. Ignorirali ste nas u prošlosti i ignorirat ćete nas opet. Više nemamo izlika i imamo sve manje vremena. Došli smo vas ovdje obavijestiti da promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne. Prava moć pripada ljudima", kazala je Thunberg.

Inače, ova 15-godišnjakinja postala je poznata nakon što je odbila ići u školu i jedan tjedan provela sjedeći ispred švedskog parlamenta dijeleći zastupnicima letke s natpisom "Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost".

'To nije bila laka zadaća'

Nakon dva tjedna razgovora u poljskim Katowicama, na konferenciji koja je trajala 24 sata dulje nego što je bilo planirano, države su konačno postigle konsenzus o detaljnijem okviru za Pariški sporazum iz 2015. kojim se želi smanjiti rast temperature u svijetu znatno ispod dva Celzija.  

"Bio je to dug put (...) to nije bila laka zadaća", rekao je poljski predsjednik skupa COP24 Michal Kurtyka. "Utjecaj ovog paketa mjera je pozitivan za svijet. Malo nas više približava ostvarenju planova iz Pariškog dogovora", dodao je, nakon čega su mu se na pozornici pridružili voditelji izaslanstava iz čitavog svijeta.

"Upute za uporabu" Pariškog sporazuma na 156 stranica pripremane su tri godine i dovršene u ovih 14 dana - i nekoliko noći - teških pregovora, a određuju načine praćenja djelovanja pojedinih zemalja. Zemljama u razvoju je ostavljena mogućnost fleksibilnijeg pristupa.

Ovaj priručnik za korištenje je "dovoljno jasan kako bi omogućio primjenu Pariškog sporazuma i to je dobra vijest", komentirala je španjolska ministrica za okoliš Teresa Ribera.

Potrebne 'promjene bez presedana'

U Katowicama se nisu čule najave o daljnjem smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova koje je dosad bilo nedovoljno. "Nije lako postići dogovor tako specifičan i tehnički sporazum. Ovim paketom učinili ste tisuću malih koraka naprijed. Možete biti ponosni", rekao je Kurtyka izaslanicima.

Neke države i skupine za zaštitu okolišu kritizirale su konačan tekst jer nije dovoljno ambiciozan u smanjenju emisije stakleničkih plinova kako bi se dovoljno ograničilo rast temperatura.

Izvješće koje je za UN pripremio Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC)  u listopadu upozorava da su za zadržavanje rasta temperature na Zemlji do 1,5 Celzija potrebne "promjene bez presedana" u svakom području. 

Zemlje su "ostvarile napredak, ali ono što smo vidjeli u Poljskoj je temeljni nedostatak razumijevanja sadašnje krize", ocijenio je Manuel Pulgar-Vidal iz WWF-a, podsjetivši da GIEC (Međuvladina stručna skupina za klimatske promjene) daje tek 12 godina za djelovanje.

Konačna odluka COP-a ostaje zapravo na "ponavljanju zahtjeva za aktualizaciju" obveza do 2020. koji je već formuliran u Pariškom dogovoru i upozorava na "žurnu potrebu većih ambicija" bez vremenskog plana. Sjedinjene Države koje su zaprijetile napustiti Pariški sporazum, svesrdno su branile svoja poznata stajališta, kažu promatrači.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!