Ostani doma
Novosti / Svijet

Prosvjed u Banja Luci

'Pravda za Davida': Građani su se mirno razišli, a novi prosvjed je zakazan za sutra

'Pravda za Davida': Građani su se mirno razišli, a novi prosvjed je zakazan za sutra
CharlieMcMilan/Screenshot/Twitter ‏

Otac Davor je još jednom pozvao građane da sutra u 18 sati opet dođu na Trg Krajine

Najmanje dvije tisuće osoba sudjelovalo je u srijedu navečer u prosvjedima u Banjoj Luci koje je unatoč policijskoj zabrani organizirala skupina "Pravda za Davida" a ovo je okupljanje bilo znatno masovnije od onoga u utorak kada je policija intervenirala te rastjerala prosvjednike i uklonila improvizirano spomen-obilježje Davidu Dragičeviću koji je smrtno stradao u ožujku.

Kolonu prosvjednika predvodio je Davor Dragičević, otac mladića Davida koji traži istinu o njegovoj smrti koja još nije utvrđena iako istraga traje već devet mjeseci.

Dragičević je nakon odlaska do ušća rječice Crkvene u Vrbas gdje je pronađeno tijelo njegova sina i gdje je on podsjetio na detalje te tragedije pozvao sudionike ovog pohoda za okončaju okupljanje i nastave ga sutra no oni ga nisu poslušali.

Potom su se svi zajedno pokušali vratiti na središnji banjolučki trg pri čemu su im se na putu ponovo isprječili pripadnici interventne policije. Prosvjednici su nakon toga otišli na trg ispred sjedišta gradske uprave i pravoslavne saborne crkve gdje su uz Davidove fotofrafije i zastave s njegovim likom nastavili izvikivati poruke slične onima tijekom šetnje gradskim ulicama.

'Hvala vam u ime mog sina'

Davor je rekao da svakom zlu dođe kraj, te da njemu nije potrebna pravda, nego njegovom sinu. Nakratko se osvrnuo i na izjave Željke Cvijanović.

"Što kaže Željka? Davor i Suzana ostat će sami? Ja joj kažem neće, a neće ni David. Svi smo mi David. Dragi moj sine pogledaj nas. Devet mjeseci od zločinačke konferencije. Uskoro će biti novi veliki skup "Pravda za Davida". Djeca su naša budućnost."

Prisutnima se obratila i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida koja je zahvalila svima koji su došli dati podršku. Davor Dragičević pozvao je okupljene da se mirno raziđu. "Nismo mi Dodik, mi smo gradska raja. Moj sin je zaslužio svako vaše oko večeras. Hvala vam u ime mog sina. Vidimo se sutra u 18 sati", kazao je Davor.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, zahvalio je svim medijima koji su prenosili jučerašnji protest te tako poslali istinu o njegovoj borbi za istinu.

"Uhitili su me jučer prvi put. I Suzanu. Djeca su bila zaključana u kući. To je odraz institucija prema meni. Želim sretan Božić ljudima koji slave, ali i ljudima u EU, ljudima koji hrane ubice i saučesnike ubistva mog djeteta", kazao je Dragičević.

Građane je pozvao da večerašnje okupljanje prođe mirno. "Svatko tko napravi bilo kakav incident, uključujući i mene, nije član grupe "Pravda za Davida". Ali niko nema prava da prijeti. Ja sam očajni otac koji zavija i traži da se privedu ubice mog djeteta, a jučer su priveli mene", istaknuo je Dragičević.

Kazao je da su ubojice njegovog sina i njihovi suučesnici još na slobodi.

"Dokazi postoje. Nalaze se u Tužilaštvu i predmet se treba riješiti za dvije minute. Ali kako da se riješi kad država stoji iza ubistva mog djeteta? Neka cijeli svijet vidi ko nosi uniforme. Majku čije dijete je izvađeno iz utrobe uhapsili su specijalci", kazao je Dragičević.

Na kraju je dodao da će večeras okupljene provesti stazom kojom je David prošao u kobnoj noći, piše Dnevni avaz.

Javljanje RTL-ovog reportera Gorana Latkovića iz Banja Luke pogledajte u videu

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!