Novosti / Svijet

Opasno i gadljivo

Tajne snimke: U klaonicu dovoze bolesne krave, leševe 'uljepšavaju', pa izvoze meso u EU

Tajne snimke: U klaonicu dovoze bolesne krave, leševe 'uljepšavaju', pa izvoze meso u EU
Screenshot You Tube

Tajna snimka izazvala je strah od ozbiljnih zdravstvenih rizika u glavnoj zemlji izvoznici govedine u EU

Tajni snimci na kojima su prikazane iznimno bolesne krave koje se krijumčare u poljsku klaonicu i prodaju bez veterinarske inspekcije, izazvalo je paniku kod jednog od najvećih izvoznika mesa u EU.

Video snimljen u klaonici u središnjoj poljskoj regiji Mazovia pokazuju da su krave toliko bolesne da ne mogu stajati na nogama. Vuku ih iz kamiona u klaonicu pomoću vitla, užetom vezanim oko rogova ili nogu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čini se da se klanje bolesnih krava odvija noću bez veterinarskih službenika koji bi na mjestu događaja morali biti prisutni, što je još jedno kršenje osnovnih standarda. Radnici u klaonici uklanjaju dokaze s trupala jadnih životinja kao što su ranice i tumori koji ukazuju da su krave bolesne jer su danima ležale na samo na jednoj strani.

Stručnjaci koji su pogledali snimku rekli su da se time otvara mogućnost ozbiljnih zdravstvenih rizika i pozvali poljsku vladu da brzo reagira kako bi obavijestila sve druge europske države u koje Poljska izvozi meso, piše Guardian.

2017. godine, prema najnovijim dostupnim podacima UN-a Comtrade, Poljska je izvezla više od 415 milijuna kilograma govedine, vrijedne više od 1,5 milijardi dolara. Brojke HMRC-a za tu godinu pokazuju da je Velika Britanija, jedno od najvećih poljskih tržišta za meso, kupila 16 milijuna kilograma govedine (svježe, smrznute i iznutrice), vrijedne 64 milijuna dolara.

Novinari iz Superwizjera, poljskog istraživačkog televizijskog programa emitiranog na TVN24, ušli su u poljsku klaonicu krajem prošle godine. Novinar je radio u tajnosti u klaonici gotovo tri tjedna.

“Nadzornici su mi naredili da meso označim zdravim i da ga učinim ljepšim. Bilo je strašno, vjerujte mi. Miris trulog mesa me tjerao na povraćanje. Morao sam ga učiniti ljepšim tako što sam ga čistio nožem“, kazao je novinar Patryk Szczepaniak koji je 'undercover' radio u spornoj klaonici.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!