Ostani doma
Novosti / Svijet

AMERIKA NA UDARU

FOTO Stiže brutalan udar polarnog vrtloga, temperature se strmoglavljuju na 54 ispod nule

FOTO Stiže brutalan udar polarnog vrtloga, temperature se strmoglavljuju na 54 ispod nule
Tyler LaRiviere/Chicago Sun-Times via AP

Očekuje se da će Chicago, treći po veličini američki grad, biti hladniji od dijelova Antarktike

Amerika se opet suočava s ekstremnim valovima hladnoće, a u nekim je područjima stanje tako ozbiljno da je pošta najavila kako zbog ekstremnih uvjeta u Iowi neće raditi.

Tvrtke su svojim radnicima i radnicama poručile da ostanu u kućama, a zatvorene su i škole te otkazane stotine letova.

Illinois, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Wisconsin, kao i dijelovi Kansasa, Missourija, Montane i Nebraske najjače su pogođeni pa će stanovnici i stanovnice nekih dijelova biti neko vrijeme lišeni poštanskih usluga, javlja CNN.

Dovoljno to govori o ekstremnom uvjetima s obzirom na to da je poštanska služba SAD-a poznata po tome da dostavlja poštu neovisno o vremenskim uvjetima.


Ekstremni valovi hladnoće prouzročeni su vrtlozima hladnog zraka koje se naziva 'polarni vrtlozi'. "Očekuje se da će niske temperature i ledeni za život opasan vjetar voditi rekordno niskim temperaturama od sjevera Srednjeg zapada do Velikih jezera i doline Ohio". Uzrok je kovitlac artičkog zraka koji se odvojio od polarnog vrtloga koji inače kruži iznad Sjevernog pola.

Državna meteorološka služba predviđa temperature između - 23 i - 40 stupnjeva Celzijevih širom Srednjeg zapada, a zbog vjetra osjet hladnoće bi u dijelu Minnesote mogao biti čak -54 stupnja Celzijevih.

Očekuje se da će Chicago, treći po veličini američki grad, biti hladniji od dijelova Antarktike.


Stoga je Američka meteorološka služba upozorila građane na to kako se nositi s hladnoćom te savjetovala da ako nema prijeke potrebe, najbolje je ne izlaziti van. 


Nacionalna meteorološka služba upozorava Amerikance da mogu zadobiti ozebline u samo10 minuta boravka na ovako ekstremnim temperaturama.


Meteorolog John Gagan kazao je da se intenzitet ovog hladnog zraka događa "jednom u generaciji", javlja BBC, a CNN-ov meteorolog Dave Hennen poručio je: ''Najgore tek dolazi''.

Hladnoća

Očekuje se da će najhladnije biti od utorka do četvrtka, a meteorolozi predviđaju da će u Chicagu biti čak i hladnije nego na Antarktici. Temperatura u tom američkom gradu spustit će se na 32,7 stupnjeva Celzijevih ispod nule, a uz ledeni vjetar osjet hladnoće bit će kao da je minus 45,5 stupnja Celzijevih ispod nule.

Američki predsjednik Donald Trump po tko zna koji put opet se oglasio putem Twittera ponavljajući ono što stalno govori: "Što se to kvragu događa s globalnim zagrijavanjem? Vrati se, molim te, brzo, trebamo te!"

Preko Twittera Trumpu je odgovorila američka vladina agencija National Oceanic and Atmospheric Administration objavivši ilustraciju koja na jednostavan način pokazuje kako višak vlage u atmosferi, koji nastaje isparavanjem oceana upravo zbog globalnog zagrijavanja, dovodi do ovakvih polarnih uvjeta.


Aktualno klimatsko stanje meteorolozi pripisuju naglom zagrijavanju iznad Sjevernog pola, koje je prouzročio nalet vrućeg zraka iz Maroka prošlog mjeseca, a vodeći svjetski znanstvenici upozoravali su višekratno da su promjenu klime primarno prouzročili ljudi te da to može dovesti do oštrijih zima.

U utorak je otkazano više od 1.100 zrakoplovnih letova u SAD-u, zatvoreno je tisuće škola i tvrtki, kao i niz vladinih agencija. Američki gradovi otvorili su desetke zagrijanih skloništa za one koji se nemaju gdje zaštititi od studeni, a vozačima automobila savjetuje se da spakiraju dodatne zalihe potrepština kad idu na put, javlja CNN.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!