Ostani doma
Novosti / Svijet

najveći koncentracijski kamp

Javnost šokirana: Muzej kobasica želi se preseliti na zemljište koncentracijskog logora

Javnost šokirana: Muzej kobasica želi se preseliti na zemljište koncentracijskog logora
Youtube Screenshot

U koncentracijskom logoru Buchenwaldu je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 56 tisuća ljudi

Odluka njemačkog muzeja kobasica da svoj novi dom sagradi na zemljištu koje su nacisti nekoć koristili za držanje zatvorenika u koncentracijskom logoru Buchenwald iznenadila je javnost. 

Muzej se trenutno nalazi u Holzhausenu i planira se preseliti na imanje u Muehlhausenu gdje će iskoristiti zabačenu zgradu koja je bila dio logora Buchenwald, potvrdila je Anke Pfannstiel, glasnogovornica lokalnih vlasti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glasnogovornik Spomen područja Buchenwald u četvrtak je bio suzdržan kad ga je agencija dpa zatražila mišljenje o ovoj najavi. 

"Ne želim kategorički odbaciti tu mogućnost, no znatiželjan sam vidjeti kakvi će biti prijedlozi da se na prikladan način oda počast stradalima na toj lokaciji", rekao je Rikola-Gunnar Luettgenau

Zemljište u pitanju od 2008. je u vlasništvu privatnog investitora koji ga je kupio od savezne vlade. O muzeju će se raspravljati na sastanku lokalne vlade kasnije u četvrtak. 

U koncentracijskom logoru Buchenwaldu je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 56 tisuća ljudi, a u njemu, kao i u okolnim manjim logorima koji su mu pripadali - među kojima je i nekoliko desetaka kilometara udaljen Muehlhausen - bilo je pritvoreno sveukupno 280 tisuća ljudi.  

Do kraja rata to je bio najveći koncentracijski kamp u Trećem Reichu, stoji na stranicama spomen područja. Buchenwald i pripadajući logori oslobođeni su u travnju 1945.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!