Novosti / Svijet

Berlusconijeva desna ruka

Tko je Antonio Tajani? Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima, poznat je po skupim odijelima, satovima...

U siječnju 2017. Antonio Tajani (EPP, IT) pobijedio je na izborima za predsjednika Europskog parlamenta

Na danu sjećanja na žrtve masakra u fojbama u talijanskom Basovizzzu, aktualni predsjednik Europskog parlamenta svoj je govor završio riječima "živio Trst, živjela talijanska Istra i živjela talijanska Dalmacija" kojima je izazvao rekacije brojnih čelnika Hrvatske, ali i Slovenije. 

Oštre osude njegovog govora stižu sa svih strana. Regirali su domaći politčari, ali i europarlamentarci. Posebno su kritični bili njegovi kolege iz Europske stranke pučana u Europskom parlamentu. Bijesni su i Slovenci. 

Tko je zapravo Antonio Tajani?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada je prije dvije godine preuzeo dužnost predsjednika Parlamenta od Martina Schulza, nitko se nije nadao ovakvim porukama s pozornice. 

U siječnju 2017. Antonio Tajani (EPP, IT) pobijedio je na izborima za predsjednika Europskog parlamenta u četvrtom krugu osvojivši 351 glas. Tajani je tada posjetio i Zagreb te se susreo s premijerom Plenkovićem. Hrvatskoj je poručio kako može računati na važnog saveznika koji će uvijek biti na njezinoj strani.

Tajani je u političkim krugovima percipiran kao "netko tko pozna sve u Europi". Tako ga je svojedobno opisao kontroverzni Silvio Berlusconi. Upravo s njim talijanski je milijarder ranih '90-ih osnivao stranku Forza Italia. Tajani mu je bio glasnogovornik u prvom premijerskom mandatu, a mnogi ga i dalje ga smatraju čovjekom na kojeg Berlusconi uvijek može računati. 

U Europskom Parlamentu od 1994.

U Europski je Parlament ušao daleke 1994. godine i od tada nije izišao iz europskih institucija. Bio je i član Europske komisije nekoliko mandata. Prvi put kao potpredsjednik za promet, a drugi put kao potpredsjednik nadležan za industriju i poduzetništvo.
 
Ovog, po rođenju Rimljanina, kolege opisuju kao osobu kojoj u Europi mnogi duguju, ali i kao nekoga tko želi svima ugoditi - od tud njegov nadimak "čovjek od kompromisa". 

Pravnik, časnik, novinar...

Tajani je po struci pravnik, u vojsci je bio časnik Talijanskih zračnih snaga, a poslije je radio kao novinar. 

Radio je kao urednik specijaliziran za praćenje rada talijanskog parlamenta u rimskom listu Il Giornale, a potom kao urednik na državnom radiju RAI 1. Tijekom novinarske karijere bio je dopisnik iz Libanona, Somalije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Na ovom je poslu naučio engleski, francuski, španjolski, arapski i ruski jezik.

Poznat je po odijelima skrojenima po mjeri i skupocjenim ručnim satovima, a politička mu je karijera ubrzano počela rasti nakon povezivanja s Berlusconijem.

Podsjećamo, Tajani je govorio na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta. Na Facebooku je emitirao izravni prijenos s mjesta ceremonije, i objavio kako se tamo obilježava stradanje žrtava protutalijanske mržnje. "Ubili su ih oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijeni su jer nisu ispustili našu trobojnicu".

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", rekao je Tajani na kraju svog govora.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!