Novosti / Svijet

(NE)RAVNOTEŽA MOĆI

Britanski zastupnici: Facebook je svjesno prekršio pravila, potrebno je nadzirati ga

Britanski zastupnici: Facebook je svjesno prekršio pravila, potrebno je nadzirati ga
Pixabay

Facebook odbacuje navode o kršenju zakona i tvdi da je zabrinut zbog objava lažnih vijesti

Facebook je hotimice prekršio zakone o zaštiti privatnih podataka i tržišnog natjecanja i zajedno s drugim velikim tehnološkim tvrtkama novi ga regulator treba nadzirati radi zaštite demokracije i prava građana, kazali su u ponedjeljak britanski zastupnici.

U kritičnom izvješću na račun direktora Facebooka Marka Zuckerberga zbog njegove neodgovornosti i manjkava vodstva, odbor britanskog parlamenta za medije, kulturu, sport i digitalno poslovanje rekao je da tehnološke tvrtke nisu učinkovito spriječile objavu štetnog sadržaja na svojim platformama.

To uključuje dezinformaciju, pokušaje drugih država da utječu na izbore kao i opasnost za privatne podatke.

"Potreban je radikalan preokret u ravnoteži moći između platforma i ljudi", kazao je predsjednik odbora Damian Collins i upozorio da je prošlo doba neprimjerene samoregulacije.

Nakon 18-mjesečne istrage odbor je zaključio da je Facebook "hotimice i svjesno kršio i zakon o zaštiti privatnosti i zakon o tržišnom natjecanju".

"Prava građana moraju biti utvrđena statutom, od tehnoloških tvrtki mora se tražiti da poštuju kodeks ponašanja koji je donio parlament, a nadzirati ga mora neovisni regulator", rekao je.

Facebook odbacuje navode o kršenju zakona o zaštiti privatnih podataka i tržišnog natjecanja i zajedno s odborom zabrinut je zbog objava lažnih vijesti. 

"Otvoreni smo za nadzor regulatora i podržavamo preporuke odbora o reformi izbornog zakona", rekao je Karim Palant, Facebookov menadžer za javnu politiku u Velikoj Britaniji. Naglasio je da je Facebook podržava zakon "koji tvrtkama propisuje visoke standarde u korištenju podataka i transparentnosti za korisnike"

Parlamentarni zastupnici u Europi i Sjedinjenim Državama trude se zaštititi milijune korisnika od opasnosti kojima su izloženi na platformama. U tome prednjači Njemačka nakon prošlogodišnjeg skandala Cambridge Analytica, tvrtke koja je odgovorna za to što su deseci milijuna profila na Facebooku biti korišteni bez pristanka korisnika. 

Nadležno njemačko tijelo u veljači je naredilo Facebooku da smanji količinu podataka koje prikuplja od svojih korisnika u toj zemlji.

Američki senator Marco Rubio prošli mjesec je predložio zakon kojim bi Amerikanci dobili veću kontrolu nad podacima koje prikupljaju tvrtke kao što su Facebook i Alphabetov Google.

Facebook je prozvan kada je lani "zviždač" Christopher Wylie objavio da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka. To je britanskoj tvrtki omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego što ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Zuckerberg se lani ispričao zbog "zlouporabe povjerenja", ali je u tri navrata odbio pojaviti se pred britanskim zastupnicima koji takvo ponašanje tumače kao "prezir". 

"Mark Zuckerberg kontinuirano ne pokazuje razinu vodstva i osobne odgovornosti potrebne za osobu koja obnaša najvišu dužnost u jednoj od najvećih tvrtki", rekao je Collins.

Facebook, međutim, tvrdi da je surađivao u istrazi i odgovorio na više od 700 pitanja.

Tvrtka navodi da je provela bitne izmjene u poslovanju te ulaže goleme napore na identificiranju štetnog sadržaja. 

"Pred nama je još mnogo posla, no mi više nismo ona tvrtka od prije godinu dana", rekao je Palant.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!