Novosti / Svijet

"nema ovlasti kršiti ustav"

Desetak država tužit će Trumpa zbog proglašenja izvanrednog stanja

Desetak država tužit će Trumpa zbog proglašenja izvanrednog stanja
AP Images

Američki mediji javili su da bi se Kaliforniji mogli pridružiti Novi Meksiko, Oregon, Minnesota, New Jersey, Havaji i Connecticut

Kalifornija planira tužiti američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi sudski pobila njegovu objavu izvanrednog stanja, a moglo bi ju slijediti desetak država, rekao je državni odvjetnik Xavier Becerra za američke medije u ponedjeljak.

Trump je objavio izvaredno stanje kako bi zaobišao Kongres i osigurao sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom, što je bilo jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Predsjednik ima široke ovlasti. Ali nema ovlasti kršiti ustav", rekao je Becerra za NBC.

Američki mediji javili su da bi se Kaliforniji mogli pridružiti Novi Meksiko, Oregon, Minnesota, New Jersey, Havaji i Connecticut.

Trump je u petak potpisao deklaraciju o izvanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom, ali je odmah dao naslutiti da je svjestan da ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.

Izvanredno stanje - ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres - omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!