Novosti / Svijet

Detalji horora u Sloveniji

Zbog osiguranja odrezala ruku, otac dečka joj rekao: 'Julija, ne možeš to raditi'

Djevojka je na nagovor partnera pokušala doći do milijun i 200 tisuća eura odštete putem raznih osiguravajućih društava

Priča o tome kako ideja o prijevari i zaradi u sekundi prijeđe u horor stigla je iz Slovenije. 21-ogodišnjakinja je na nagovor partnera pokušala doći do milijun i 200 tisuća eura odštete putem raznih osiguravajućih društava. Zauzvrat je žrtvovala - vlastitu ruku.

Potkraj prošle godine stigla je u hitnu pomoć krvave lijeve ruke i odsječene šake. 21-godišnjakinju iz Ljubljane u Hitnu je doveo otac njezina dečka, u čijem su dvorištu navodno pilili grane motornom pilom, a pri čemu su su odrezani dio šake ostavili.

Na imanje je po šaku otišla policija. i oni su, a i kirurzi ekspresno reagirali, i uspjeli zašiti ruku. Umjesto da su je time spasili, u ovom su slučaju kirurzi - otkrilo se kasnije - pokvarili im planove.

"Došla je k meni i rekla da to želi napraviti"

Naime, djevojka je osumnjičena da je udružena s dečkom i njegovom obitelji pokušala izvesti prilično brutalnu prevaru. 

VEZANA VIJEST

"Ona je došla k meni i rekla da to želi napraviti, Julija je to govorila. Vi ćete mi samo dati pilu. Ja sam rekao: 'Julija, ne možeš to raditi, pa gdje vi živite?' Onda su mi donijeli listić na kojem je pisalo što moram govoriti, ako ne napravim to, da oni imaju veze u policiji. Rekla je da postavim stol i da će odrezati ruku. Još jedanput sam joj rekao: 'Julija, ne možeš to raditi'. Onda sam otišao i tada se to dogodilo", rekao je otac glavnog osumnjičenog Gorazd Colarič

Nekoliko mjeseci prije nesreće ugovorila je 5 unosnih polica osiguranja za slučaj nezgode, i životno osiguranje. "Osiguravajuća društva bi prema ugovorima 21-godišnjakinji trebala isplatiti 383.000 eura. U slučaju trajnog invaliditeta, još i 3000 eura svaki mjesec", kazao je voditelj Odjela za kriminalitet Slovenske policije Valter Zrinski

Iznos kojemu su se nadali je milijun i 250.000 eura. Sada su osumnjičeni za kazneno djelo prevare. Na svjetlo dana izlaze i drugi nevjerojatni detalji. Njezin je partner prije 4 godine, navodno slučajno, upucao tadašnju djevojku -  slučaj je još na sudu.

"Ne mogu zamisliti da si netko motornom pilom odreže ruku"

Prijevare osiguravajućih društava nisu rijetke, kaže odvjetnik. Međutim, uglavnom se radi o prevarama s materijalnom štetom, posebno auto odgovornosti.

"Da si netko motornom pilom ide odrezati ruku to je nešto što niti mogu razumjeti niti mogu zamisliti. Ono što sam u svojoj karijeri vidio je samo da si je jedan čovjek išao izrezati palac kako bi dobio odštetu, osigurao se u više osiguravajućih društava. Nije uspio", rekao je Mihael Hribar, predsjednik Udruge stradalih u prometu. 

Ono što varalice uglavnom ne znaju je da se svaki osiguranik vodi u zajedničkim dokumentima osiguravateljskih društava. 

"Vi danas imate slučaj da se iza prometnih nesreća gdje se medicinskom dokumentacijom dokazuju fizičke povrede, a dođe privatni detektiv i slika ga kako kući okopava njivu", kazao je Hribar.

U Hrvatskoj je lani policija evidentirala samo dva slučaja prijevare, a za kazneno djelo zloporabe osiguranja u Hrvatskoj je propisana maksimalna kazna od 3 godine.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!