Novosti / Svijet

Kaos u Velikoj Britaniji

Propala zadnja šansa za sporazum o Brexitu: Moguća još samo njegova odgoda ili razlaz u kaosu

Za – 242, protiv - 391, sporazum nije prihvaćen!

Svi hrvatski problemi čine se malim u odnosu na ono što se događa u Velikoj Britaniji. 17 dana prije nego što bi zemlja trebala izaći uz Europske unije, kaos je nikad veći.

Propala je i zadnja šansa za sporazumni razvod jer je britanski parlament večeras ponovno odbio plan za Brexit Therese May.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ostale su još samo dvije opcije: parlament može izglasati Brexit bez dogovora, ili moliti Europu da se razvod odgodi.

Propust zadnje prilike za sporazumni razvod

To je još jedan teški poraz britanske premijerke i propast zadnje prilike za sporazumni razvod.

"Duboko žalim zbog odluke koju je Parlament donio večeras. Nastavljam vjerovati da je najbolje rješenje za Ujedinjeno Kraljevstvo da napusti Europsku uniju sa sporazumom", kazala je britanska premijerka Theresa May.

Ali nema ga, i to samo 17 dana prije nego bi Velika Britanija trebala napustiti Europsku uniju. I, ako se, kao i već zbunjeni građani Velike Britanije pitate što sada, evo objašnjenja.

Evo koji su mogući scenariji: 

Zbog danas odbijenog sporazuma, britanski parlament sutra će glasati za ili protiv izlaska iz Europske unije bez ikakvog sporazuma. Ako većina izglasa za takav izlazak, Velika Britanija prestat će biti članica Europske unije bez ikakvog dogovora. Ako većina zastupnika bude protiv takvog prijedloga, 14. ožujka glasat će se za produljenje Članka 50. kojim se britanskim zastupnicima daje još malo vremena da se dogovore. Ako zastupnici i to odbiju - Ujedinjeno Kraljevstvo će 29. ožujka izaći iz Europske unije bez sporazuma, ili, ukoliko se zastupnici slože, tražiti odgodu Brexita.

"Iskreno, samo želim rješenje, jer mi je, vjerojatno kao i ostatku zemlje, dosta. Želim sporazum ili da izađemo bez sporazuma. Svejedno mi je. Samo želim da se sve privede kraju", kazao je Patrick Whittome iz Londona.

"Više me nije briga što će se dogoditi, shvatit ćemo to već. U osnovi, htjela sam da ostanemo u Europskoj uniji, ali sada kada ta opcija ne postoji, postoji odgovornost da isporuči ono što većina želi i vrijeme je da krenemo dalje", rekla je Fola.

Mladi žele krenuti dalje

Što prije krenuti dalje najviše žele mladi, jedna britanska novinarka prati situaciju od samog početka, a evo što je rekla:

"Mislim da ćemo izaći iz Europske unije bez ikakvog sporazuma i to će doista biti loše za našu zemlju. Posljedice Brexita definitivno se već mogu osjetiti. Mnogi su nesigurni i zabrinuti i puno je neizvjesnosti u zemlji", kazala je Kady Middleton.

Što će biti s cijenama, ekonomijom, dokumentima, granicama, zdravstvenim osiguranjem - u slučaju razvoda bez dogovora - ne zna se. Posebno je zabrinuto gotovo 2 milijuna Britanaca koji žive u državama  Europske unije, ali i gotovo 4 milijuna onih koji su iz Europe preselili u Veliku Britaniju.

Svi su umorni od silnih pregovora

"Nisam zabrinuta zbog Brexita jer mislim da to na mene neće utjecati. U ovoj sam zemlji skoro 6 godina, preselila sam se iz Njemačke u 2013. godini", kazala je Lisa Kotoka.

Prosvjedu u Londonu

"Što se tiče hrvatskih državljana koji žive, rade ili studiraju u Engleskoj nadam se da se to ne promijeni, nadam se da će moj status i dalje biti isti jer planiram i dalje ovdje ostati nakon Brexita", kazao je Bruna Tomšić.

Od silnih pregovora umoran je i sam predsjednik Europske komisije.

"Želim vam otkriti jednu tajnu. Nisam puno spavao noćas zbog pregovora s britanskom premijerkom Theresom May", kazao je Jean-Claude Juncker.

A vjerojatno nije ni ona. Sutra ju čeka novi težak dan.

Izdvojeno

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!