Novosti / Svijet

Rusija u šoku

Majka držala kćer (5) u stravičnim uvjetima: Djevojčica ne zna govoriti, nikad nije spavala u krevetu...

Majka držala kćer (5) u stravičnim uvjetima: Djevojčica ne zna govoriti, nikad nije spavala u krevetu...
Guliver/Thinkstock

Garashchenko inzistira na tvrdnji da je svoje dijete podizala u dobrim uvjetima i dodaje da ne zna što se dogodilo u stanu

Majka djevojčice koju su prozvali "ženskim Mowglijem", pronađene u stanu u Rusiji u uvjetima iz pakla, tvrdi da je svoju kćer odgojila "u dobrim uvjetima".

Irina Garashchenko (47) kaže da voli svoju kćer unatoč tome što je živjela u stanu prepunom žohara i zatrpanim smrdljivim smećem. Zabrinuti liječnici ustvrdili su da petogodišnja djevojčica imena Ljubov ne zna govoriti, nikad nije vidjela voće niti je spavala u krevetu, a strašno se boji vode.

Majka zadržana u pritvoru na dva mjeseca

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njena majka, inače fakultetski obrazovana, zadržana je u pritvoru na dva mjeseca zbog sumnje za pokušaj ubojstva. Ako bude osuđena, prijeti joj do 15 godina zatvora. Prvi puta je na sudu govorila kad se nalazila iza rešetaka, a novinarima je rekla kako istražitelji iz Moskve smatraju da je tukla dijete i zanemarivala ju, dovodeći pritom njen život u opasnost. 

Strašni uvjeti u kojima je djevojčica pronađena šokirali su Ruse, a pravobraniteljica za djecu u Putinovoj vladi, Anna Kuznetsova, osobno je djevojčicu posjetila u bolnici gdje ju je i zagrlila.

Stanje doma u kojem je djevojčica živjela s majkom tako je loše da su spasioci nositi opremu za kemijsku zaštitu pri ulasku u stan. Majka tvrdi - "to ne može biti istina". 

Garashchenko inzistira na tvrdnji da je svoje dijete podizala u dobrim uvjetima i dodaje da ne zna što se dogodilo u stanu.

Majka sve poriče

"Istražitelj mi je rekao da svoje dijete guram prema suicidu i da je tučem. Ali ja sam njezina mama, ja sam ju rodila, moje prvo dijete, imala sam tad 41 godinu. Pet i pol godina sam ju hranila i odgajala. Naravno da ju volim, nikad ju ne bih ostavila', kazala je Garashchenko i dodala je kako ne razumije što se dogodilo u stanu te da želi otići tamo i sama vidjeti o čemu se radi. 

"Ne puštaju me i ne daju mi da vidim svoju kćer. Tako da ne znam što se u stanu dogodilo. Priveli su me u blizini stana", kaže i dodaje da je netko sve inscenirao i uneredio njezin stan.  

Majka kaže da je nekoliko sati nije bilo kod kuće, ali susjedi tvrde da je dijete danima ostavila samo. Plač djevojčice ih je zabrinuo pa su pozvali policiju. Njezina majka navodno radi u jednoj energetskoj kompaniji i u financijskoj službi.

Majka: "Bila je u dobrom stanju"

"Zarađujem novac, plaćam za sve, uzdržavam ju i hranim. Bila je u dobrom stanju", rekla je Garashchenko i ističe da njena kćer nije išla u vrtiće ili škole jer ju je ona sama obrazovala. 

"Može komunicirati, može govoriti, brinem se kao i svaka majka. Želim ju vidjeti zagrliti i poljubiti. Ona je moje dijete i ja ću se za svoju kćer boriti", kazala je. 

No, susjedi tvrde da djevojčicu nisu vidjeli otkako je bila beba, a tada je bila zdrava. Postoje i tvrdnje da je Ljubov bila skrivena od svijeta te da joj je ogrlica urasla u vrat, a sada su ju liječnici uspješno uklonili. 

Susjedi čak kažu da je majka nekad bila opsjednuta čistoćom pa je čistila i mela čak i javne površine oko zgrada. Liječnici koji se brinu za djevojčicu tvrde da ona ne govori već da je sposobna samo proizvoditi nepovezane zvukove. U isto vrijeme, psihičkih poremećaja nema. 

Ogorman zaostatak u razvoju

"Takav zaostatak u razvoju se događa kad se nitko ne brine za dijete, nitko se njome nije bavio", kažu liječnici. Djevojčica zna pokazati svoje oči, nos i usta, ali ne zna za spavanje u krevetu.  

"Zaspi u stolcu, sklupčana i tek nakon toga su je smjestili u krevet. Pokušala je koristiti žlicu i vilicu, a jako se bojala vode.  

"Nikad nije vidjela voće. Kad smo joj ponudili mandarinu, nije znala što bi s njom i samo ju je gledala. Kad ju je probala, samo se sretno nasmijala. Jako se boji vode i još imamo problema s njezinom higijenom jer se uopće ne želi kupati. Strah ju je i elektronskih uređaja", kazao je liječnik i dodaje da su htjeli učiniti EKG srca, no zasad to nije moguće. Za djevojčicu se zasad nitko drugi od obitelji nije raspitivao, piše Mirror.

 

Izdvojeno

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!